Propunere PNL pentru o Comasare Inedită a Alegerilor: Pe 9 iunie, Vot Dublu pentru Europarlamentari și Aleși Locali!

- Nationale - ianuarie 25, 2024
Distribuie

Liberalii își propun să mobilizeze primarii PNL prin comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale într-o singură zi.

Liderii Partidului Național Liberal (PNL) au adus în atenție o propunere surprinzătoare pentru o nouă variantă de comasare a alegerilor, sugestie ce vizează organizarea simultană a alegerilor europarlamentare și a celor locale pe data de 9 iunie, conform unor surse politice citate de G4Media.

Propunerea PNL a fost înaintată Partidului Social Democrat (PSD) în urmă cu câteva zile, însă în cadrul coaliției nu s-a ajuns încă la o decizie comună. Această variantă presupune devansarea alegerilor locale, programate în mod normal pentru sfârșitul lunii septembrie.

Miza acestei propuneri constă în mobilizarea exemplară a primarilor PNL pentru ambele scrutine, având în vedere observațiile din rândurile precedente de alegeri. Analizele politice arată că mulți dintre primarii influenți ai PNL se demobilizează la alegerile care nu au o legătură directă cu funcțiile lor, cum ar fi europarlamentarele și alegerile parlamentare.

În contextul actual, sondajele de opinie pentru europarlamentare indică faptul că PNL se află fie la egalitate cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), fie chiar sub acest partid extremist. Aceasta constituie o problemă majoră pentru conducerea PNL, iar comasarea alegerilor devine o strategie menită să aducă un spor în scorul partidului în fața AUR, care nu dispune de o rețea puternică la nivel local.

Aceasta nu este prima propunere de comasare a alegerilor din partea liberalilor. În decembrie, PNL a susținut comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale, programat pentru luna septembrie. Cu toate acestea, varianta nu a fost încă agreată în coaliție. Recent, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a depus un proiect de lege în Parlament pentru a schimba calendarul alegerilor prezidențiale, având ca scop suprapunerea lor cu alegerile locale.

În cazul unei comasări a alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor, președintele în funcție ar urma să rămână la Palatul Cotroceni până la finalizarea turului doi al alegerilor prezidențiale, când noul președinte își va prelua mandatul.

Această propunere de comasare a alegerilor reprezintă o alternativă constituțională, având în vedere că data alegerilor parlamentare nu poate fi modificată conform legislației în vigoare.

Anul 2024 aduce în atenție patru rânduri de alegeri importante: europarlamentare în iunie, locale în septembrie, generale în noiembrie și prezidențiale în decembrie. Propunerea PNL deschide o nouă perspectivă asupra organizării acestor scrutinuri, punând accentul pe maximizarea participării și mobilizarea alegătorilor.

The post Propunere PNL pentru o Comasare Inedită a Alegerilor: Pe 9 iunie, Vot Dublu pentru Europarlamentari și Aleși Locali! first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.