Plenul Camerei Deputaților a aprobat schimbarea datei alegerilor prezidențiale

- Nationale - martie 6, 2024
Distribuie

Parlamentul a trecut un proiect de lege care prevede posibilitatea organizării alegerilor prezidențiale în luna septembrie. Propunerea inițială a fost discutată și modificată în urma un acord între UDMR și PSD, stabilind ca alegerile să aibă loc la începutul lui septembrie.

Cu un vot de 183 „pentru”, 84 „împotrivă” și o abținere, Plenul Camerei Deputaților a aprobat schimbarea datei alegerilor prezidențiale conform propunerii, care acum merge la promulgare.

Conform proiectului adoptat, alegerile prezidențiale pot avea loc în data de 15 septembrie pentru primul tur și 29 septembrie pentru al doilea tur. Această modificare presupune o adaptare a Legii nr. 370/2004, care reglementează organizarea alegerilor prezidențiale, stabilind că acestea pot fi organizate cu cel mult trei luni anterior expirării mandatului președintelui în funcție.

Cu toate acestea, decizia a stârnit controverse în rândul opoziției și a unor reprezentanți politici. Deputatul Ionuț Moșteanu din partea USR a solicitat retrimiterea proiectului la comisii pentru dezbateri suplimentare, dar propunerea a fost respinsă.

Lideri din alte partide precum AUR și PNL au criticat decizia, acuzând că modificarea regulilor electorale în timpul jocului este inacceptabilă și că aceasta ar putea afecta procesul democratic. De asemenea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la intențiile politice din spatele acestei schimbări.

În timp ce proiectul de lege a fost deja adoptat de Senat, Camera Deputaților a fost forul decizional în acest caz. Acum, urmează ca legea să fie promulgată pentru a deveni oficială, stabilind astfel calendarul alegerilor prezidențiale din acest an.

The post Plenul Camerei Deputaților a aprobat schimbarea datei alegerilor prezidențiale first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.