Pensiile românilor vor putea fi majorate anual, doar în luna ianuarie! Românii se întreabă cu cât va crește punctul de pensie în 2024.

- Nationale - decembrie 11, 2023
Distribuie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că de la 1 ianuarie pensiile tuturor românilor vor creşte cu rata inflaţiei şi că, potrivit noii legi, pensiile se vor putea majora, pe viitor, doar în luna ianuarie a fiecărui an, informează hotnews.ro.

„De la 1 ianuarie avem o majorare a pensiilor tuturor românilor cu 13,8 la sută. Din septembrie, avem aici formula elveţiană care spune aşa: că formula de majorare a pensiilor este rata inflaţiei din anul precedent plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pentru 2024. Asta înseamnă că punctul de pensie va creşte de la 1.785 lei la 2.031 lei la toţi românii de la 1 ianuarie”, a declarat Simona Bucura Opescu.

„O precizare extrem de importantă. Dacă până acum nu era specificată în lege în mod expres data la care se poate face majorarea pensiilor, în noua lege stipulăm în clar faptul că această majorare trebuie să fie făcută în fiecare an în luna ianuarie astfel încât să nu repetăm situaţii cum am avut în anii precedenţi, când nu am avut creşteri ale pensiilor sau situaţii în care aceste majorări au fost făcute într-o altă lună decât luna ianuarie. Am venit cu această precizare explicită în lege, astfel încât să nu mai fie de fiecare dată o decizie luată arbitrar politic de guvern şi să fie un angajament pe care îl avem în raport cu românii”, a subliniat Simona Bucura Oprescu.

Pe 20 noiembrie, Parlamentul a dat votul final asupra proiectului de lege privind pensiile, jalon în PNRR. Impactul bugetar va fi de 15 miliarde de lei pentru indexarea cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024 și de 10 miliarde de lei pentru recalcularea pensiilor, care va fi făcută în septembrie. Premierul Marcel Ciolacu a menționat recent că a doua creștere a pensiilor din 2024, cea de la 1 septembrie, se va face diferențiat, nu cu același procent, cum va fi pe 1 ianuarie.

Temerea majoră pentru noua lege a pensiilor este că nu există sursă de finanțare. PSD și PNL au susținut că banii vor proveni dintr-o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, dar ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a avertizat că aplicarea legii ar putea să crească deficitul bugetar în 2024.

The post Pensiile românilor vor putea fi majorate anual, doar în luna ianuarie! Românii se întreabă cu cât va crește punctul de pensie în 2024. first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.