O femeie în vârstă de 75 de ani ar trebui să afle în câteva zille decizia finală în cazul unei păduri de aproape 800 de hectare pentru care se judecă de 14 ani și a cărei poveste datează de peste 100 de ani

- Anchete - februarie 23, 2023
Distribuie

Simona Andreia Păun, o femeie în vârstă de 75 ani, ar trebui să afle în câteva zile decizia finală în cazul unui teren de pădure pe care l-a moștenit de la bunicul ei și pentru care se judecă de 14 ani cu controversatul om de afaceri Răzvan Grigorescu.

Mai exact, femeia a primit în ultimele luni o decizie de câștig în apel, neambiguă și foarte bine argumentată, iar în curând ar trebui să primească decizia finală.

Povestea terenului de pădure din zona Nucșoara, județul Argeș, datează de peste 100 de ani și a creat mari emoții familiei Simonei Andreiei Păun. Pământul a fost confiscat de comuniști la sfârșitul anilor 40, iar în 2009, după ce l-a recuperat în urma retrocedărilor, Simona Andreia Păun a avut ghinionul să intre în vizorul oamenilor de afaceri interesați de păduri, mai exact al lui Răzvan Grigorescu.

Nu am apucat să ne bucurăm foarte mult pentru că tot în 2009, un domn pe nume Răzvan Grigorescu a dat în judecată Romsilva și Primăria Nucșora pentru ca mi-au retrocedat terenul”, spunea în vara anului trecut Simona Andreia Păun.

Răzvan Grigorescu este cunoscut printre oamenii legii, fiind arestat pentru interceptări ilegale in cazul lui Gheorghe Davidescu, fost prefect a Argeșului, cu acuzația de infracțiuni informatice și la legea siguranței naționale. În procesul cu Simona Andreia Păun, Răzvan Grigorescu l-a avut alături și pe Florin Costiniu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență. De altfel, Florin Costiniu a și fost avocatul lui Grigorescu în acest caz.

Retrocedarea terenului. Răzvan Grigorescu pune ochii pe terenul Simonei Andreiei Păun

Povestea procesului care este pe cale de a se finaliza începe încă din 2007, cu doi ani înainte de startul procesului în sine.

În 2007 Răzvan Grigorescu a cumpărat drepturile litigioase pentru moștenirea bâtrânului Paul Gheorghe Dimitrie – despre care se credea că are demență senilă- obținând astfel 670 de hectare de pădure. Paul Gheorghe Dimitrie moștenise acest teren de la tatăl său, Paul N. Paul.

Tot în 2007, Simona Andreia Păun a obținut moștenirea de la bunicul său: un teren de 760 de hectare de pădure care i-a fost retrocedat după naționalizările din perioada comunistă.

În 2009 lucrurile iau o întorsătură surpriză și se ajunge la proces. Mai exact, Răzvan Grigorescu dă în judecată Romsilva și Primăria Nucșora pentru că au retrocedat acest teren Simonei Andreiei Păun. Bunicul femeii se numea Anton N. Paul și era fratele lui Paul N. Paul, tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie – cel de la Răzvan Grigorescu obținuse drepturile litigioase pentru pădurea de 670 de hectare.

Practic, Simona Andreia Păun moștenea terenul său în urma unui partaj din 1929, prin care frații Paul N. Paul și Anton N. Paul își împărțeau proprietatea de aproximativ 1.500 de hectare.

Răzvan Grigorescu contesta acest lucru spunând că tot terenul de fapt ar trebui să îi revină lui.

Mai exact, a început procesul folosindu-se de un act de confiscare a pădurii conform căruia pâmântul a fost preluat de autoritățile comuniste de “Paul și N. Paul”. Astfel, el a intentat proces pretinzând că Paul și N. Paul sunt una și aceeași persoană – Paul N. Paul, tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie, cel de la care a cumpărat drepturile litigioase. De fapt, erau doi oameni diferiți: frații Paul Paul N. Paul (tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie) și Anton N. Paul (bunicul Simonei Andreiei Păun).

2009-2023: ani de judecată

Procesul pornit de Răzvan Grigorescu trebuia să înceapă în 2009 la Curtea de Argeș, însă a fost suspendat și strămutat la Judecătoria Alba-Iulia de către Florin Costiniu, fost judecător condamnat pentru corupție.

De la început judecătorii au dat câștig de cauză Simonei Andreia Păun, dar Răzvan Grigorescu a contestat continuu deciziile.

Astfel, în 2011, la prima înfățișare, Simona Andreia Păun a câștigat la Judecătoria Alba-Iulia, cererea fiind considerată nefondată, însă Răzvan Grigorescu a făcut recurs.

În martie 2012, completul de judecători a hotărât să fie casată decizia inițială și cazul să fie trimis din nou la judecătorie.

Procesul a fost reluat anul trecut, în aprilie 2022 Simona Andreia Păun câștigând procesul de la Judecătoria Alba-Iulia.

Răzvan Grigorescu a făcut din nou recurs, dar Simona Andreia Păun a câștigat în apel în ultimele luni.

Peste doar câteva zile ar trebui să urmeze decizia finală și pe care Simona Andreia Păun și familia ei o așteaptă de peste 14 ani.

Avem mare încredere că judecătorii văd cât de nedrept a fost acest proces pentru noi, a fost evident încă de la început. Deși acest teren a avut o poveste încâlcită de peste 100 de ani și familia mea a trecut printr-un drum lung și greu pentru a ajunge aici, sunt sigură că adevărul care este evident va deveni și oficial în curând, spune Simona Andreia Păun. (P)

Service camioane
Comments are closed.