Numărul fermierilor înscriși în Programul Tomata, inițiat de PSD, este mai mare cu 20 la sută față de anul trecut

- Administratie - aprilie 5, 2023
Distribuie

Tinerii fermieri au prins gustul Programului Tomata. Ma bucur că printre beneficiari se află și cultivatori din județul Alba. Acest program, marca PSD, își dovedește utilitatea. De la an la an numărul solicitărilor este mai mare, producția de roșii autohtonă mai consistentă, pe piață ajunge marfă mai sănătoasă, mai gustoasă și mai accesibilă populației. În 2023 numărul fermierilor înscriși în program este mai mare cu 20% față de anul trecut.

La finalul perioadei de înscriere (1 aprilie) aplicaseră pentru programul Tomata 22.295 de fermieri, mai mulți cu 5.115 față de anul trecut.

Remarcabil este că sunt foarte mulți tineri fermieri, peste 7.100, ceea ce denotă nu doar creșterea popularității programului Tomata, ci și a încrederii fermierilor tineri. Numărul fermierilor tineri care accesează în acest an programul Tomata este de șase ori mai mare decât în 2019 (la startul programului).

Mai exact, din datele operative prelucrate de Ministerul Agriculturii, s-au înscris 7.154 tineri până în 40 de ani, care reprezintă circa 32% din totalul producătorilor înscriși, lucru pozitiv, având în vedere implicarea tinerei generații în dezvoltarea propriilor afaceri din agricultură.

Din analiza informațiilor centralizate se observă că acest program a fost accesat în toate județele, pentru anul în curs prezentând un deosebit interes în rândul tinerilor.

Producătorii de tomate au avut posibilitatea accesării sprijinului de minimis până la data de 1 aprilie 2023, pentru care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a alocat circa 3.000 de euro/beneficiar. Valorificarea producției se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv, iar ultima zi de depunere a documentelor justificative este data de 14 iulie 2023, inclusiv, în conformitate cu HG 1569/2022.

Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț

Service camioane
Comments are closed.