„Materie și icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

- Actualitate - aprilie 28, 2024
Distribuie

Miercuri, 24 aprilie 2024, cu începere de la ora 11.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a desfășurat vernisajul expoziției documentare „Materie și icoană”, urmat de ateliere practice în care publicul, format în majoritate de elevi, a fost inițiat în secretele preparării unor culori din pigmenți naturali, după rețete pe care le-au folosit iconarii în secolul al XVIII-lea.

Evenimentul, organizat de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Museikon, Muzeul de Ştiinţele Naturii Aiud şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, având ca partener Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeş, a valorificat rezultatele unui program de cercetare postdoctorală realizat de curatorul expoziției, dr. Dumitriţa Filip de la Museikon. Cercetarea ei a vizat, printr-o abordare interdisciplinară, identificarea materialelor şi a tehnicilor de pictare a icoanelor pe lemn din Transilvania realizate între secolul al XVIII-lea şi prima jumătate a secolului al XIX-lea.

După vernisaj expoziției, în cadrul căreia dr. Dumitrița Filip a introdus auditoriul în minunata și puțin cunoscuta lume a icoanelor pictate pe lemn, un grup de 35 elevi din clasele VII-IX de la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, coordonați de doamnele profesoare Camelia Zurman şi Ana-Maria Radiciu, a participat la atelierele practice în care urmau a fi puse în practică experimentele realizate în timpul cercetării și prezentate în panourile expoziției. În cadrul atelierelor, participanții au putut afla care erau pigmenții naturali folosiți și cum se extrăgeau ei din surse naturale locale, dar și cum se prepara, în epocă, cerneala ferogalică, folosind aceleași surse, pentru ca, ulterior, cu pigmenții și cerneala obținute de ei, elevii participanți să exerseze diferite tehnici de pictură.

Îi invităm pe toți cei interesați de arta pictării icoanelor pe lemn din Transilvania să viziteze expoziția documentară „Materie şi icoană”, pe care Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş o găzduiește în perioada 24 aprilie- 15 mai 2024. Accesul este gratuit. (comunicat)

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.