Măsuri pentru prevenirea apariţiei gripei aviare pe teritoriul judeţului Alba

- Stirile Zilei - noiembrie 19, 2021
alba
Distribuie

Institutul Naţional de Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti a confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) în comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi, la o lebădă de vară.

Pentru a preveni apariţia acestei boli pe teritoriul judeţului Alba, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri:

– separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice;

– evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice;

– interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

– evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației);

– prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie;

– aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei;

– prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele. Astfel, va trebui limitat pe cât posibil accesul tuturor păsărilor domestice și păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

– toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;

– toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA Alba.

Aceste măsuri trebuie respectate având în vedere şi faptul că un număr mare de păsări sălbatice străbat teritoriul României, iar boala a fost confirmată şi în alte ţări din Europa.

Este interzis să puneţi mâna neprotejată cu mănușă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcție de caracteristica moleculară a virusului și de capacitatea acestuia de a provoca boli și mortalitate la pui.

Păsările sălbatice sunt gazde naturale și rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, așa că joacă un rol major în evoluția, întreținerea și răspândirea acestor virusuri.

Situația epidemiologică din România, în contextul influenței aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii și eradicarea bolii.

Biroul de presă al DSVSA Alba

Service camioane
Comments are closed.