Ion Dumitrel a plecat la colindat

- Culture - decembrie 18, 2023
oznorCO
Distribuie

Am participat cu bucurie astăzi (17 decembrie 2023) la Gala Colindului Tradițional din Județul Alba, cât și la spectacolele de colinde de la Sohodol – Peleș, în inima Apusenilor și Galda de Jos.

Vestea bună a Nașterii Mântuitorului, Sărbătoarea Crăciunului, ne umple inimile de bucurie, ne aduce mai aproape unii de alții, ne îndeamnă la mai multă generozitate și bunătate, la mărturisirea credinței noastre creștine și a întregii recunoștințe pentru înaintașii noștri, cei care ne-au transmis valorile autentice creștine.

Moștenirea credinței și a tradiției noastre o regăsim în frumoasele obiceiuri și datini strămoșești, cum este obiceiul Pițărăilor care s-a transmis din cele mai vechi generații în zona comunei Ciugud, obiceiul Crailor care redă scena nașterii Mântuitorului și care se păstrează cu sfințenie în multe zone din Județul Alba sau obiceiul Butea feciorilor regăsit în Țara Secașelor.

Cel mai cunoscut și mai popular obicei al Crăciunului, Colindatul – ducerea veștii bune a Nașterii Mântuitorului din casă în casă, este îndrăgit deopotrivă de copii și de adulți, fiind și o ocazie cu care se primesc daruri care ne amintesc de darul primului Crăciun, un Mântuitor.

Aceste frumoase obiceiuri care fac parte din neprețuitul nostru patrimoniu tradițional imaterial sunt transmise de la o generație la alta de către oameni dedicați care veghează ca acestea să rămână mărturii ale credinței și ale moștenirii noastre culturale și către care ne îndreptăm toate mulțumirile și îi asigurăm de întreaga susținere și apreciere.

Crăciunul, Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, este Sărbătoarea credinței și a speranței, este împlinirea și bucuria de a fi împreună cu familiile noastre, alături de cei dragi, prilejul de a regăsi frumusețea tradițiilor noastre românești, de a răspândi bunătate în jurul nostru și de a fi recunoscători pentru binecuvântările de care am avut parte și în acest an.

Ion Dumitrel, președintele CJ Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.