În Regiunea Centru, Alba se află pe primul loc în ceea ce privește fenomenul corupției în spitale

- Din Judet - august 9, 2023
Distribuie

Conform datelor oficiale furnizate de Ministerul Sănătății prin Mecanismul de Feedback al Pacientului și disponibile pe platforma data.gov.ro. Spitalul Județean de Urgență Alba a înregistrat cel mai mare număr de cazuri raportate de acte de mită sau șpagă în județ, pe o perioadă de 12 luni.

Deși majorările salariilor pentru personalul medical au contribuit la reducerea fenomenului de șpagă în spitale, acesta nu a fost complet eradicat. Datele arată că în luna iunie, nivelul de corupție raportat de pacienții din Alba a fost de 2,64%, depășind media națională de 1,85%. Trebuie menționat că nu toți pacienții sau aparținătorii lor răspund la chestionarul din cadrul Mecanismului de Feedback al Pacientului, iar nivelul de sinceritate poate varia.

Comparativ cu celelalte luni din 2023, luna iunie a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de solicitare a unor „atenții” în schimbul actului medical: ianuarie – 1,53%, februarie – 0,93%, martie – 0,59%, aprilie – 0,76%, mai – 0,56%, iar în iunie a crescut semnificativ la 2,64%. De asemenea, în iunie 2022, care a precedat perioada de vacanță, s-au semnalat cele mai multe cazuri de solicitări de șpagă, cu un nivel de 2,63%.

Analizând situația la nivel regional, județul Alba ocupă primul loc în Regiunea Centru în ceea ce privește procentul de solicitări de șpagă în spitale: Alba – 2,64%, Mureș – 2,07%, Sibiu – 1,42% (sub media națională), Brașov – 1,37%, Covasna – 0,52% și Harghita – 0,38%.

Într-un clasament bazat pe datele colectate de Mecanismul de Feedback al Pacientului pe o perioadă de 12 luni, Spitalul Județean de Urgență Alba conduce lista unităților medicale din județul Alba în ceea ce privește cazurile raportate de solicitare a șpagăi, cu 29 de cazuri. Urmează Spitalul Municipal Aiud cu 8 cazuri, Spitalul Municipal Blaj cu 6 cazuri, iar Spitalul Municipal Sebeș și Spitalul Orășenesc Câmpeni au înregistrat câte 5 cazuri. Spitalul Orășenesc Cugir a înregistrat 3 cazuri, iar Spitalul de Boli Cronice Câmpeni și Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud au raportat fiecare câte un caz. Spitalul Orășenesc Abrud a avut o singură caz raportat.

Service camioane
Comments are closed.