Negociat.ro
AncheteVideo

HS Timber Producțion acuzată că poluează cu bună știință: utilaje învechite și norme de mediu încălcate?

2 Mins read

Redacția Albapesurse.ro a făcut încă de săptămâna trecută o solicitare către conducerea HS Timber Production, în urma mai multor nereguli semnalate, dar și a unor acuzații aduse chiar de unii dintre angajații companiei, care au dorit să își păstreze anonimatul.

1. Autovehicule cu ITP expirat

Având în vedere că marea majoritate a autovehiculelor și utilajelor de încărcat/descărcat sunt utilizate pe platforma industrială, acestea nu au nevoie de Inspecția Tehnică Periodică, așa cum este înțeles de legislația românească în domeniu. Prin urmare, nici RAR, nici ARR și nicio altă instituție a statului nu poate efectua aceste verificări periodic.

În speță, sunt deja foarte multe utilaje uzate din punct de vedere tehnic și care nu ar mai corespunde cerințelor de funcționare în siguranță. De aici și până la accidente de muncă ascunse și mușamalizate nu mai este decât un pas.

Mai mult, utilajele fiind învechite sunt și unii dintre poluatorii importanți de pe platforma industrială mai sus amintită, chiar dacă în acte lucrurile par altfel.

În acest sens, conducerea HS Timber Production răspuns solicitării noastre precizând:

Toate utilajele deținute de HS Timber Production sunt supuse unor inspecții și verificări periodice. Compania a implementat măsuri exhaustive pentru a reduce emisiile degajate de flota pe care o deține”.

Vă lăsăm pe Dvs să decideți dacă răspunsul companiei se aplică și în cazul acestui utilaj, care operează pe platforma respectivă:

2. Cenușă eliberată în atmosferă de HS Timber Production

De asemenea, redacția albapesurse.ro a atras atenția și asupra modului în care se realizează transferul de cenușă rezultat în urma arderilor și cuptoarele întreprinderii. Într-o filmare pusă la dispoziția conducerii HS Timber Production se observă cu ochiul liber ce se întâmplă la încărcarea acesteia după finalizarea procesului tehnologic:

Conducerea companiei a răspuns solicitării noastre precizând:

“HS Timber Productions a implementat o procedură clară cu privire la îndepărtarea cenușii acumulate în centralele noastre de cogenerare, care implică udarea cenușii în buncăre, înainte de încărcare. Anumite tipuri de cenușă – în acest caz sortimentul fin – nu sunt higroscopice [notă = care au capacitatea de a absorbi umiditatea din aer].

Incidentul surprins în videoclip s-a produs doar la ultimul dintre cele șase camioane încărcate marți, 16 martie 2021, când ploaia s-a oprit și a început un vânt deosebit de puternic.

HS Timber Productions se angajează să respecte mediul înconjurător.

În acest moment, punem în aplicare un sistem de management al mediului la nivelul întregii companii, pentru a înregistra în detaliu și pentru a reduce continuu impactul pe care îl are activitatea noastră asupra mediului, asupra naturii și a climei. Acest lucru ne va permite nu numai să ne asigurăm că toate cerințele legale privind protecția mediului sunt îndeplinite, sau chiar depășite, dar și să ne îmbunătățim în permanență performanțele de mediu.”

Reamintim faptul că mun.Sebeș este cea mai afectată aglomerație urbană afectată de calitatea proastă a aerului respirabil din județul Alba. Deși Ministerul Mediului a inclus localitatea într-un registru roșu, obligând practic autoritățile locale și județene să ia măsuri urgente, totul se desfășoară cu viteza melcului.

Mai mult, proiecte mai vechi de împăduriri cu arbori de esență tare, puternic absorbanți de PM 10 sau dioxid de carbon au rămas doar pe hârtiile din sertarele Primăriei Sebeș, nefiind concretizate nimic din toate acestea până acum.

COMENTEZI?