Gabriel Pleșa vrea să transforme Alba Iulia într-un centru regional de formare profesională a tinerilor

- Administratie - februarie 9, 2023
Distribuie

Avem toate premisele pentru ca Alba Iulia să devină un centru regional de formare profesională a tinerilor!

A fost aprobat, în Consiliul Local Alba Iulia, proiectul CRESCENDO – Consorțiul REgional pentru Suport în Carieră, Educație Nonformală, Duală și tehnOlogică Alba.

Acest proiect urmărește construirea unui campus de învățământ, cu infrastructură educațională prietenoasă cu mediul înconjurător, atât pe partea de clădiri publice, cât și pe partea de infrastructură și echipamente utilizate, construirea unei clădiri rezidențiale în Alba Iulia, care să răspundă nevoilor de cazare ale tinerilor care participă la programele de studii și practică, și a unor spații de petrecere a timpului liber, dotate cu echipamente de învățare continuă, recreere și dezvoltare a aptitudinilor.

Obiectivul proiectului este asigurarea accesului egal la educație și formare profesională inițială, de calitate, punând accent pe identificarea și incluziunea tinerilor, în special a elevilor și studenților care aparțin grupurilor vulnerabile, prin dezvoltarea unui parteneriat cu agenți economici și instituții de învățământ, în vederea adaptării învățământului profesional – tehnic, la cerințele pieței muncii. Dorim crearea unei structuri parteneriale, ca bază a Consorțiului Regional, pentru sprijinirea angajatorilor în a deține rolul activ în domeniul pregătirii profesionale a elevilor și studenților, precum și dezvoltarea și dotarea unui campus profesional integrat, liceal și universitar, care să deservească învățământul dual preuniversitar și universitar.

În acest fel, forța de muncă din Alba Iulia va fi calificată exact pe domeniile în care angajatorii au mare nevoie de personal. Acesta va fi și un mare avantaj pentru viitoarea Zonă Economică din oraș, fiindcă orice companie care dorește să investească aici, are nevoie de personal calificat.

În acest consorțiu regional, Municipiul Alba Iulia este lider de parteneriat, iar partenerii sunt următorii: Municipiul Sebeș, Orașul Cugir, Municipiul Blaj, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Extensia Alba Iulia, Liceul tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia, Liceul tehnologic „Apulum” Alba Iulia, Liceul tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Liceul tehnologic Sebeș, Liceul tehnologic „ID Lăzărescu” Cugir, Star Assembly, Star Transmission SRL, Bosch Automotive SRL, IPEC, ELIS PAVAJE, Larry & Cory Vermessungen, Uzina Mecanică Cugir, NOVA GRUP Cugir și, nu în ultimul rând, probabil cel mai important partener, Consiliul Județean Alba.

Proiectul va fi depus zilele viitoare spre finanțare, iar durata contractului de parteneriat este de 15 ani. Valoarea estimată nerambursabilă a proiectului este de 21.12 milioane euro, cu o contribuție proprie, din partea partenerilor, de maxim 20%.

Gabriel Pleșa, primarul Municpiului Alba Iulia

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.