Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia: Din cifrele pe care le avem, au fost cam 700.000 de turiști în anul 2023

- Actualitate - aprilie 25, 2024
Distribuie

Invitat în emisiunea „La ordinea zilei” de la Radio HIT FM Alba, Gabriel Codru Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia, a răspuns la mai multe întrebări.

În ceea ce privește turismul în anul 2023, primarul Gabriel Pleșa a precizat: „Nu am o cifră exactă, dar pot să vă spun că au depășit 700.000 (n.a. de turiști). Știam niște estimări din vară. Noi ne luăm informații de la cei cu industria ospitalității, de la jandarmerie pe partea de evenimente publice.

Po să spun că doar la 1 Decembrie au fost 25-30.000 de oameni, pe care putem să-i numim și turiști, pentru că au venit din afara orașului. La Zilele Orașului au fost 15-20.000 de oameni.

Dar să știți că noi cam așa avem, în jurul cifrei de 700.000.

Noi avem acea bornă de un milion de turiști pe care vrem să o atingem și asta evident cu noile investiții în zona istorică: deschiderea a 20 la sută din Palatul Principilor Transilvaniei, care nu a fost văzută și a fost armata acolo timp de 300 de ani; vom termina în această vară Casa Memorială a primului primar, Camil Velican, pe Strada Primăverii, acolo în Centru. Cu aceste noi obiective, cred că vom creștem numărul de turiști.

La fel, vom face eforturi și să creem evenimente culturale, istorice, sportive, de cât mai bună calitate, asta împreună cu instituțiile partenere (Muzeul Unirii, Sala Unirii, Consiliul Județean Alba cu instituțiile din subordine).

Am început să reziliem toate contractele de asociere de acum 10-12 ani care n-au produs nimic în zona istorică.

Cine n-a investit în acele spații, reziliem contractele, și ori le facem noi și apoi le scoatem în chirie sau în concesiune, ori le dăm celor care cu un plan clar, de data asta în concesiune, nu cu asociere, vor trebuie să investească. Pentru că și asta contează foarte mult: facilitățile și industria ospitalității, să fie cât mai multe puncte de lucru pe toată lungimea Șanțurilor Cetății, nu doar din fața Catedralei sau pe Pietonala Mihai Viteazul.

După pandemie, după ce s-a deschis în 2022, numărul de turiști a crescut foarte mult”.

Sursa foto: Visit Alba Iulia/ facebook 2021

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.