Festivalul de Teatru de la Alba Iulia: A doua zi de… povești

- Din Judet - mai 15, 2023
Distribuie

Ce putem vedea în a doua zi la Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, ediția a XVI-a?

LUNI, 15 MAI, ORA 11.00, SALA SENATULUI, UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 DIN ALBA IULIA

TEATRUL CA REZISTENȚĂ. Oameni de teatru în arhivele Securității
cu Cristina Modreanu
EDITURA POLIROM BUCUREȘTI
Conferință și lansare de carte (75 min.)

În calitate de cercetătoare acreditată la Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității am descoperit, pe parcursul documentării volumului meu ”Teatrul ca rezistență. Oameni de teatru în arhivele Securității”, apărut în 2022 la editura Polirom, faptul că pe numele unor cunoscuți artiști români au fost deschise ”dosare de rețea”.
În general, existența unui dosar de rețea atestă colaborarea cuiva cu poliția secretă din România comunistă. La o privire mai atentă însă, dată fiind lipsa unor documente complementare și, mai ales, în lipsa angajamentului de a colabora semnat – nu se poate afirma fără dubiu că acești artiști au colaborat cu Securitatea.
Sunt mai multe explicații pentru existența acestor dosare, dar cea mai comună dintre ele ar fi aceea că ofițerii de Securitate erau obligați să raporteze îndeplinirea unui plan de atragere de colaboratori, iar numele unor actori sau regizori cunoscuți contau mult în raportările lor.
Voi încerca în prezentarea mea să răspund la întrebările: Este existența unui dosar de rețea deschis pe numele cuiva o dovadă a colaborării cu Securitatea? Și care este explicația faptului că în cazul unora această informație e făcută publică, iar în cazul altora ea este păstrată secretă?
Prezentarea mea se bazează în special pe dosarele de rețea ale unor personalități din lumea teatrală și cinematografică, în speță Lucian Pintilie, Ion Caramitru și Paul Barbăneagră.
Cristina Modreanu, critic de teatru

LUNI, 15 MAI, ORA 18.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

DOAMNE FEREȘTE!
TEATRUL MIC BUCUREȘTI
Spectacol de teatru / (1h 50 min.) / 12+
Regia artistică: Lia Bugnar
Scenografia: Ioana Pashca
Muzica: Marin Grigore, Oana Pușcatu
Distribuţia: Toma Cuzin, Liliana Pană, Marin Grigore, Oana Pușcatu, Irina Rădulescu

E un privilegiu să pornești un spectacol de la actorii pe care (alt privilegiu) i-ai ales. Cred în actori mai mult decât în oricare altă componentă a unui spectacol. Pentru ei vine omul la teatru. Nu pentru scriitură, regie sau decor.
Liliana Pană, Irina Rădulescu, Oana Pușcatu, Grigore Marin și Toma Cuzin mi-au dat povestea pe care o spunem în Doamne ferește! I-am văzut și am știut ce trebuie să scriu. N-am să vă mint, e ca în toate piesele mele o poveste despre iubire. Neîncadrabilă în comedie sau dramă, pentru că râsul se amestecă indisciplinat cu nodul în gât.
Cinci oameni care vor să fie iubiți vă spun povestea lor și Doamne ferește! să nu veniți la spectacol. Ar fi o pierdere și pentru voi, și pentru noi.
Lia Bugnar, regizor

LUNI, 15 MAI, ORA 20.00, SALA 67, TEATRUL DE PĂPUȘI PRICHINDEL

FETE ȘI BĂIEȚI
TEATRUL ACT BUCUREȘTI
One-woman-show / (1h 30 min.) / 16+
Regia artistică: Cristi Juncu
Autor: Dennis Kelly
Distribuţia: Raluca Aprodu

O întâlnire neașteptată într-un aeroport se transformă într-o intensă, pasională și nebunească relație. Piesa „Fete și băieți” spune povestea unei familii aparent obișnuite – un El și o Ea care se mută împreună, își cumpără o casă, au doi copii. Dar apoi lumea lor începe să se destrame și lucrurile iau o întorsătură tulburătoare.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.