Femeia: Demon sau Om – Expoziție de artă plastică în Galeriile Inter-Art Aiud

- Culture - martie 4, 2023
Distribuie

Vineri, 3 martie 2023, la Aiud a avut loc vernisajul expoziției „Femeia: Demon sau Om” (The Woman: Demon or Human).

Expoziția de la Galeriile Inter-Art cuprinde lucrări realizate de Ozlem Kalkan Erenus (Turcia), Asit Kumar Patnaik (India), Constantin Migliorini (Italia) și Losje Kalinsek (Slovenia), lucrări care se află în colecția Fundației Inter-Art Aiud.

Curatorul expoziției, Anca Sas, prezintă artiștii și lucrările lor: „Această expoziţie doreşte să discute arhetipurile feminine create şi modelate pentru a satisface societatea patriarhală. În multiple culturi, tradiţii şi mitologii imaginea femeii este asociată de cele mai multe ori cu două tipuri de entăţi: Monstrul şi Femeia supusă.

Din frica bărbatului faţă de femeie combinată cu dorinţa masculină de a domina, din păcate au fost create poveşti în care se spune despre cum femeia devine un monstru, o creatură demonică, dacă ea ajunge la orice formă de putere, acest gen de poveşti validează anumite credinţe patriarhale existente. De exemplu, toată lumea ştie că Medusa a fost un monstru horific, dar câţi ştiu de fapt că ea a fost victima unui abuz din partea lui Poseidon, în urma căruia Athena a transformat-o pe Medusa în această creatură, pentru a îi oferi şansa de a se proteja.

Trăim într-un timp în care ne place să credem că încurajăm egalitatea dintre sexe şi şansele egale; dar progresul în acest sens este încet, greu şi încă departe. Femeia poate fi înfricoşătoare, la fel ca orice om inteligent. Am fost obişnuiţi să punem foarte multă atenţie pe femeie şi bărbat, iar asta a dus la pierderea esenţei din relaţia om şi om”.

Expoziția este organizată de Fundația „Inter-Art” Aiud, Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Primăria și Consiliul Local Aiud.

Fotografii: Zoltan Balog

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.