Expoziție: Sărbătorile de iarnă în felicitările de ieri și de azi

- Evenimente - decembrie 15, 2022
Distribuie

Joi, 15 decembrie 2022, ora 12.30, va avea loc la Sala Unirii vernisajul expoziției „Sărbătorile de iarnă în felicitările de ieri și azi”.

Evenimentul își propune să aducă în atenția publicului de azi un simbol al sărbătorilor de iarnă: felicitările imprimate pe hârtie, cu mesaje de Crăciun și Anul Nou și imagini sugestive, inspirate din sărbătorile iernii. Pe verso-ul lor se scriau – de mână – câteva mesaje tipizate ori personalizate adresate rudelor mai apropiate sau mai îndepărtate, prietenilor și cunoscuților. În expoziție vor fi prezentate câteva felicitări din anii 1907-1931 deținute de Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, alături de alte câteva imprimate din patrimoniul Muzeului Național al Unirii din perioada interbelică ori anii ’70, aparținând familiei Achim, dar și ilustrații de grafică mică din colecția familiei Mârza.

Pentru că astăzi era digitizării a produs efecte și asupra felicitărilor imprimate, acestea fiind înlocuite cu imagini virtuale, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale au considerat că rolul lor în cadrul serbărilor de iarnă nu trebuie uitat, imagini și text aducând bucurie generaților întregi pe timp de pace, dar și în vremuri de război. Alături de aceste piese de colecție se vor afla și câteva felicitări realizate de elevii Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia în cadrul Atelierelor Eco desfășurate în luna decembrie la Muzeul Național al Unirii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Comunicat

Service camioane
Comments are closed.