Episcopul Iuliu Hossu s-a întors acasă la Alba Iulia

- Evenimente - octombrie 28, 2022
Distribuie

Joi, 27 octombrie 2022, la Alba Iulia a avut loc sfințirea bustului episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, cel care a citit la 1 decembrie 1918 Proclamația de Unire a românilor ardeleni cu Țara Mamă. Printre cei prezenți s-au numărat numeroși preoți greco-catolici, veniți din tot Ardealul, primarul Gabriel Pleșa (care a sprijinit realizarea bustului) și Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Activitatea lui Iuliu Hossu poate fi simplificată în trei perioade – care relevă personalitatea sa: evenimentele care au culminat cu Unirea din 1 decembrie 1918, refuzul de a pleca din Ardealul de Nord, aflat sub ocupație hortistă (1940-1944), și apoi perioada de după desființarea (în anul 1948) a Bisericii Greco-Catolice Române Unită cu Roma, când episcopul a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, perioada în care a fost închis la Sighet (1950-1955) și apoi domiciliul forțat la Căldărușani. Amenințările, bătăile, frigul, foamea, înschisoare, teroarea prin care a trecut clerul greco-catolic nu l-au speriat pe episcopul Iuliu Hossu. Acesta a refuzat orice discuție cu prelații ortodocși care au încercat să-l facă să-și trădeze credința.

Acesta a fost crezul de-o viață al episcopului Hossu: „Credința noastră este viața noastră”.

În 28 aprilie 1969, Iuliu Hossu a fost numit cardinal in pectore de către Papa Paul al VI-lea.

Fostul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla a murit în 28 mai 1970, la Spitalul Colentina din București, fiind înmormântat în cimitirul Bellu catolic.

După sfințirea bustului episcopului Iuliu Hossu din Parcul Unirii, la Sala Unirii au fost prezentate trei conferințe, susținute de istoricul Laura Stanciu, preotul Sergiu Soica și preotul Cristian Barta.

De remarcat, la eveniment au asistat preoți greco-catolici, preoți romano-catolici (maghiari), reformați (maghiari) și evanghelici (sași). Nu au fost preoți ortodocși… Acest lucru ne aduce aminte cum episcopul Iuliu Hossu îl îmbrățișase în 1 decembrie 1918 la Alba Iulia pe episcopul ortodox Miron Cristea, care ulterior a devenit patriarh.

Iuliu Hossu i-a spus atunci lui Miron Cristea: „Cum ne vedeți aici îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați, pe veci, toți frații României!”

*Bustul a fost realizat de sculptorul albaiulian Romi Adam

Service camioane
Comments are closed.