DSVSA Alba: Reguli privind sacrificarea și transportul porcilor de Crăciun

- Din Judet - decembrie 14, 2022
ansvsa
Distribuie

Invitat la Radio HIT FM Alba, Dragoș Suciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba a vorbit, printre alte subiecte, despre regulile privind sacrificarea porcilor în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă.

Iată câteva din aceste reguli:

Comercializarea porcilor vii, crescuți în gospodăriile populației, între persoane fizice, se poate realiza cu respectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, care prevede condițiile de vânzare, transport, mișcare, identificare și sacrificare a animalelor.

Atât vânzătorul porcilor, cât și cumpărătorul, trebuie să aibă deschis un cod de exploatație, în cazul comercializării, iar animalele achiziționate trebuie să fie identificate cu crotalie și înregistrate în baza națională de date. Proprietarul porcilor trebuie să anunțe, în prealabil, medicul veterinar de liberă practică împuternicit din circumscripția în care se află. Acesta va opera mișcarea porcului în baza națională de date și va elibera un formular de mișcare.

Pe distanțe mai mari de 50 de kilometri, transportul porcilor se realizează cu autovehicule autorizate sanitar-veterinar pentru transport animale vii. Pe distanțe mai scurte de 50 de kilometri, porcii pot fi transportați în autoutilitare care îndeplinesc condițiile de bunăstare animală.

Este important ca oamenii să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificare pentru a verifica starea de sănătate a animalului și întreg sprijinul necesar astfel încât sănătatea consumatorilor să nu fie pusă în pericol, iar regulile de bunăstare animală să fie respectate.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND). Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.

Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate, fiind destinate consumului familial.

Sacrificarea porcilor din gospodărie şi consumarea acestora în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate, poate cauza îmbolnăviri grave. Efectuarea examenului trichineloscopic este obligatorie. Carnea va fi consumată doar după ce probele examinate vor fi negative pentru Trichinella spiralis.

Service camioane
Comments are closed.