DGASPC Alba: În anul 2020, în județul Alba, au fost raportate 341 de cazuri în care copii au fost exploatați prin muncă

- Social - iunie 11, 2021
dgaspc
Distribuie

La nivelul județului Alba este constituită Echipa Intersectorială Locală pentru prevenirea şi combaterea exploatării prin muncă a copiilor, a violenţei asupra copilului şi a violenţei în familie (EIL) formată din reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor angajate în combaterea exploatării copiilor cu misiunea de a identifica/referi/monitoriza cazurile de muncă a copilului în aria teritorială de competenţă.

EIL este coordonată de reprezentantul DGASPC Alba, dar fiecare reprezentant al instituţiilor sau organizaţiilor membre are un rol cheie în combaterea exploatării copiilor prin muncă, fiind un coordonator al acţiunilor din sfera sa de competenţă, responsabil atât cu diseminarea informaţiei specifice către personalul propriu şi al instituţiilor de profil, cât şi cu centralizarea datelor despre cazurile identificate.

În anul 2020, la sediul DGASPC Alba a fost înregistrat un număr total de 531 de sesizări făcute profesioniști, de persoane fizice, autosesizări sau de copilul în cauză. Pentru toate sesizările, specialiştii DGASPC Alba au făcut verificări în vederea stabilirii veridicităţii aspectelor semnalate, întocmind un raport de evaluare iniţială atât copilului, cât şi familiei. Astfel, în urma analizării acestor sesizări, specialiştii au identificat un număr de 341 copii victime ale abuzului, neglijării sau exploatării, fiind infirmate 190 de cazuri.

Din totalul de 341 cazuri confirmate în perioada menţionată, 312 cazuri au fost de neglijare, 16 cazuri de abuz fizic, 8 cazuri de abuz sexual, 2 cazuri de abuz emoțional, 2 cazuri de exploatare sexuală și 1 caz de exploatare prin muncă. Toate aceste cazuri au fost tratate cu profesionalism de către specialiștii DGASPC Alba, copiii beneficiind de servicii de informare, consiliere psihologică, consiliere juridică/asistenţă, servicii educaţionale şi servicii medicale, în funcţie de situaţie. Pentru un număr de 38 deminori s-a dispus instituirea plasamentului în regim de urgenţă prin dispoziţia directorului general al DGASPC Alba, iar pentru 34 copii s-a dispus plasamentul prin hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Alba sau prin instanţă de judecată.

Cazurile de abuz, neglijare, exploatare s-au produs în:

Cazuri de:FamilieAlte locaţii (pe stradă, domiciliu agresor)
a) Abuz fizic160
b) Abuz emoţional20
c) Abuz sexual08
d) Neglijare3120
e) Exploatare prin muncă10
f) Exploatare sexuală20
Total3338

Sesizările privind cazurile de exploatare a minorilor, de violență și abuz pot fi făcute la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, în scris, în format electronic la adresa de e-mail: dgaspc@protectiasocialaalba.ro sau sunând la linia telefonică gratuită, disponibilă 24 de ore din 24 – Telefonul Copilului: 0800 820 010. La acest număr de telefon în permanență o persoană va răspunde și va comunica eficient cu apelantul, în așa fel încât să beneficieze de consiliere, intervenție sau informare adecvată.

Service camioane
Comments are closed.