Descoperă județul Alba: Sarmale ardelenești

- Evenimente - decembrie 24, 2022
Distribuie

Consiliul Județean Alba ne oferă și astăzi o rețetă de viață: astăzi sunt sarmalele ardelenești.

INGREDIENTE:

Umplutura:

• 1 kg carne de porc dumicată mărunţel de tot cu cuţitul ori cu bărdiţa
• 2 cepe tocate
• 1 ceaşcă orez
• 1 pahar apă clocotită
• 2 ouă
• sare, piper, paprică
• 250 g slănină afumată tocată din cuţit
• 250 g carne afumată tocată mărunt tot cu cuţitul
• dacă v-o plăcea: 250-500 g creier (marele secret al sarmalelor ardeleneşti – le dă o fineţe aparte)
Ceapa se căleşte puţin în unsoare, apoi se adaugă toată carnea, creierul şi, după un timp, orezul.
Se amestecă bine toate, se lasă să-şi schimbe culoarea, apoi se potriveşte mâncarea de sare, piper, paprică, se lasă să se răcească, se mai adaugă şi 2 ouă bătute, se amestecă bine şi se umplu foile de varză.
Sos:
• apă cât să acopere sarmalele
• 2-3 linguri untură
• 1 varză albă sau dulce – foile e clar că merg la sarmale, iar varza rămasă se toacă fideluţă
• crenguţe de cimbru şi mărar
• pe lângă varză: bucăţi de carne afumată, şorici, chişcă, picioare şi ciolane afumate

Sarmalele ardelenilor sunt cât de mari se poate. Umplutura e moale, apoasă, răsucită într-o foaie mare, nu prea strânsă. În oala mare şi lată de pământ, pe fundul uns cu untură, se potriveşte strat de şorici şi carne afumată, felii de chişcă apoi pânză de varză tocată, apoi strat de sarmale cu afumătură printre ele, crenguţe de mărar şi cimbru şi iar şi tot aşa. Ultimul strat e de varză. Se toarnă sosul, se lasă oala pe marginea plitei, să undească, şi o noapte întreagă.

Sursa textului: „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, ediţie nouă, îndelung revăzută şi mult adăugită (Radu Anton Roman, Bucureşti, editura Paideia, 2001)

Sursa: CJ Alba

Service camioane
Comments are closed.