Datoria publică globală a crescut la un nivel record. Unele state plătesc dobânzi mai mari decât cheltuielile cu educația și sănătatea

- Nationale - iulie 13, 2023
Distribuie

Datoria publică la nivel global a crescut la un nivel record de 92.000 de miliarde de dolari în 2022, pe măsură ce guvernele s-au împrumutat pentru a contracara crizele, cum ar fi pandemia de Covid-19, povara fiind resimţită acut de ţările în curs de dezvoltare, se arată într-un raport al Naţiunilor Unite, citat de Reuters, scrie news.ro.

Datoria internă şi cea externă la nivel mondial au crescut de peste cinci ori în ultimele două decenii, depăşind rata creşterii economice, potrivit raportului.  „Unele dintre cele mai sărace ţări din lume sunt forţate să aleagă între a-şi plăti datoria sau a-şi servi oamenii”, a declarat reporterilor secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Ţările în curs de dezvoltare datorează aproape 30% din datoria publică globală, din care 70% este reprezentată de China, India şi Brazilia. Cincizeci şi nouă de ţări în curs de dezvoltare se confruntă cu un raport datorie/PIB de peste 60% – un prag care indică niveluri ridicate ale datoriei.

Mai mult, arhitectura financiară internaţională a făcut accesul la finanţare pentru ţările în curs de dezvoltare să fie atât inadecvat, cât şi costisitor, a spus ONU, arătând că plăţile nete ale datoriilor cu dobânzi depăşesc 10% din venituri pentru 50 de economii emergente din întreaga lume.

”În Africa, suma cheltuită pentru plăţile dobânzilor este mai mare decât cheltuielile fie pentru educaţie, fie pentru sănătate. Ţările se confruntă cu alegerea imposibilă de a-şi achita datoriile sau de a-şi servi oamenii”, a constatat raportul, cu 3,3 miliarde de oameni care trăiesc în ţări care cheltuie mai mult pentru plata datoriilor decât pentru sănătate sau educaţie.

Creditorii privaţi, cum ar fi deţinătorii de obligaţiuni şi băncile, reprezintă 62% din datoria publică externă totală a ţărilor în curs de dezvoltare.

În Africa, această participare a creditorilor a crescut de la 30% în 2010 la 44% în 2021, în timp ce America Latină are cea mai mare proporţie de creditori privaţi care deţin datorii publice externe pentru orice regiune, la 74%.

Organizaţia Naţiunilor Unite a spus că creditorii multilaterali ar trebui să-şi extindă finanţarea, cu măsuri precum suspendarea temporară a suprataxelor din Fondul Monetar Internaţional (FMI) – comisioane percepute debitorilor care folosesc în mod extensiv liniile de credit – şi acces sporit la finanţare pentru ţările aflate în dificultate.

The post Datoria publică globală a crescut la un nivel record. Unele state plătesc dobânzi mai mari decât cheltuielile cu educația și sănătatea first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.