Daniel Zdrânc: Cu profit mare pentru operator și pierderi însemnate în rețea, nu cred că trebuie să punem în spatele populației majorările tarifare la apă-canal

- Administratie - februarie 7, 2023
Distribuie

Invitat la Radio HIT FM Alba, Daniel Zdrânc a făcut câteva clarificări privind mult discutatele majorări tarifare propuse de operatorul de apă-canal în județul Alba: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Apă Alba”.

Fost consilier județean, Daniel Zdrînc este candidatul anunțat de PSD Alba pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba.

Daniel Zdrînc în emisiunea „La ordinea zilei” de la Radio HIT FM Alba: „Și în trecut am discutat despre majorările tarifare. Ceea ce este deosebit în acest an față de anii trecuți este o majorare pe care și-a propus-o operatorul de 50 la sută pentru anul 2023, respectiv 40,5% la canalizare și 8,24% la apă, deci aproximativ 50 la sută per total.

Între timp legislația națională s-a modificat, Legea 241 s-a modificat, și există o nouă abordare în ce privește operatorii regionali. Ei trebuie să depună un plan de afaceri. Aici ar fi câteva considerente.

În primul rând, operatorul de apă din județul Alba este al Consiliului Județean. Consiliul Județean este acționar majoritar. Acum eu n-aș putea să cred că operatorul a depus la reglementatorul național pentru a obține un aviz, prețurile se aprobă de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Apă Alba”, care este constituită din toate primăriile care au alimentare cu apă și canalizare de la operatorul regional.

Acum, fiecare primărie trebuie să voteze în Consiliul Local un mandat pentru primar care să meargă în adunarea generală a asociației și să voteze pentru sau împotriva majorării acestor tarife.

Autoritatea centrală avizează planul tarifar depus de operator.

Câtă vreme operatorul depune la București un plan de afaceri, eu nu cred că operatorul face acel plan de afaceri pe următorii 5 ani fără să știe proprietarul despre acest lucru, că am văzut foarte multe discuții: că nu suntem de acord cu tarifele, cu acestă creștere…

Eu nu cred că s-a dus operatorul la București cu un plan de afaceri care să nu fi fost văzut măcar de cei doi mari acționari, respectiv CJ Alba care are peste 60%, și Municipiul Alba Iulia, care are peste 20%.

În al doilea rând, această majorare mi se pare complet exagerată, având în vedere că operatorul de apă are două probleme foarte mari. De fapt una nu este o problemă, este un lucru bun, dar care nu motivează în niciu un fel această majorare.

Vreau să vă citez din Raportul de Activitate al Consiliului de Administrație din 2022: în 2022, pe semestrul 1: și-au planificat un profit pentru operatorul de apă-canal din Alba net de 4 milioane de lei și au obținut un profit de 9,6 milioane de lei. Deci mai mult decât dublu. Acest profit s-a revăzut și la sfârșitul anului. Operatorul are un profit uriaș.

Mai este o chestiune care trebuie clarificată. La nivelul operatorului regional de apă avem pierderi însemnate în rețea, pierderile… La momentul de față, noi plătim în tarif inclusiv această pierdere de pe rețea, care este mai mare de 20%.

În acest plan de afaceri pe mai mulți ani de zile, operatorul trebuie să găsească soluții pentru reducerea pierderilor de apă. Din păcate, dacă ne uităm în ultimii 5 sau 10 ani, pierderile de apă au fost relativ mari, nu doar pentru municipiul Alba Iulia, ci pentru toată area de operare… și gândiți-vă ce înseamnă să plătim un sfert din apa care ne este furnizată, care de fapt se pierde, noi toți o plătim. Acea parte care se pierde, un sfert din totalul apei care este furnizată în rețea se pierde, noi îl plătim.

Dacă corelăm aceste două aspecte simple, un profit mare pentru operator și pierderi însemnate în rețea, eu cred că nu putem veni să punem în spatele populației această majorare uriașă, de 50 la sută. E o majorare incredibil de mare.

Și atunci bineînțeles că va trebui gândit în așa fel planul de afaceri și în așa fel partea de investiții a operatorului, care bineînțeles se face cu acordul proprietarului, cu știința Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Apă Alba”, nu se poate face altfel, cu aprobarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Apă Alba”, în așa fel încât să avem niște tarife care să fie corelate cu realitatea.

Cam asta ar fi pe scurt așa cum văd eu lucrurile.

Dacă ar fi să discutăm pe parte legislativă, reglementatorul național nu face altceva decât să pună în aplicare legile care au fost modificate, respectiv Legea 241, plus o hotărâre de guvern care prevede modul exact modul în care se calculează tarifele, respectiv analiza cost-beneficiu. Fundamentarea tarifelor se face de către operator, deci operatorul realizează un plan de afaceri, pe care îl trimite, în care fundamentează nivelul tarifelor. Acel plan de afaceri este analizat de autoritatea centrală de reglementare, după care se emite un aviz. În urma avizului emis pentru acel plan de afaceri, autoritățile locale, respectiv Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Apă Alba”, în urma mandatului pe care îl primește fiecare primar de la Consiliul Local, votează pentru sau împotriva majorărilor tarifare.

Asta ar fi pe scurt, cam așa stă treaba cu posibila majorare de tarife în 2023: preț la apă, tarif la canalizare.

Încă din luna iunie (2022) operatorul (de apă-canal din județul Alba) a început să depună documentele la București aferente planului de afaceri, strategiei de tarifare. Nu cred că operatorul se putea duce fără să fie înștiințat proprietarul și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Apă Alba”. Ei lucrează mână în mână. Unii fără alții nu pot să facă lucrurile acestea”.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.