Curtea Constituțională a respins sesizarea USR-ului prin care era contestată creșterea salariilor primarilor și președinților de consilii județene

- Administratie - februarie 28, 2023
dator
Distribuie

Prin respingerea sesizării dăcute de USR, proiectul de lege (din 27 septembrie 2022) care prevede majorarea salarială pentru primari și președinți de consilii județene rămâne intact.

USR-ul a sesizat (fără succes) Curtea Constituțională a României cu privire la legea prin care coaliţia PSD – PNL – UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene.

Conform noii legi, primarul Bucureștiului va câștiga cu 2.200 de lei mai mult (salariul brut).

De asemenea, salariile primarilor din mariile municipii vor crește cu 1.650 lei brut, ajungând la 17.250 de lei brut.

Președinții de consilii județene vor primi în plus 1.980 de lei, ajungând la 20.700 de lei (din anul 2019 încoace ei primesc 18.720 de lei).

În ultimii 4 ani, un vicepreședinte de CJ a primit 16.640 de lei – la fel ca și secretarul județului, arhitectul-șef, directorul general și directorul executiv.

Salariile primarilor din marile orașe vor ajunge la 13.800 de lei (creșterea înregistrată: 1.300 de lei).

Primarii comunelor mari vor crește de la 10.500 de lei brut la 11.500 de lei brut.

Practic, categoria bugetarilor fericiți se extinde la tot personalul din administrațiile locale, salariile fiind stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.

Anterior, în forma adoptată de Senat, legea prevedea majorarea salariilor tuturor demnitarilor, printre care președinte, miniștri, parlamentari, șefi ai unor instituții publice (Academia Română, Consiliul Concurenței, AEP sau Curtea de Conturi).

Reamintim și de un alt spor, votat în anul de criză 2023: primarii și președinții de consilii județene vor primi spor de 50% dacă fac investiții din fonduri europene.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.