Cunoscutul interpret de muzică populară Ioan Bocșa împlinește 76 de ani

- Culture - decembrie 13, 2023
Distribuie

Ioan Bocșa s-a născut pe data de 13 decembrie 1947 în Oarda de Jos, județul Alba, fiind înregistrat în acte o zi mai târziu.

În anul 1970, Ioan (Puiu) Bocșa a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

După mai mulți ani petrecuți ca dascăl la Alba Iulia, s-a întors la Cluj-Napoca pe postul de conferențiar universitar la Modulul de Folclor al academiei de muzică (era în anul 1994).

Ioan Bocșa a fondat și conduce de mulți ani Fundația Culturală TerrArmonia, precum și Ansamblul de Muzică Tradițională Românească „Icoane” (din care au făcut și mai fac parte mulți studenți din județul Alba), cu care a cântat și la Alba Iulia.

În anul 1988 vocea sa impresionantă a apărut pe un prim disc colectiv, semnat alături de alți interpreți de muzică populară din Ardeal.

În 1990 a lansat primul album individual: „Doru’ m-o purtat”.

În 1992 a apărut discul „Dorul meu pe unde trece”, editat în colaborare cu Ana Holdiș Pop.

În 1993 i-a apărut prima casetă cu colinde, urmată de albumul „Buna dimineața, nană”.

Din 1994 apar pe casetă și CD albumele „Colinde si cântece populare românești” (1994), „Ana, zorile se varsă” (1997), „Colinde Transilvane” (1998) și „Colinde Transilvane II” (2001).

Preocupat de cercetarea folclorului autentic, de sursele lui primare, Ioan Bocșa este autor sau colaborator a numeroase lucrări de specialitate și culegeri realizate pe baza unei asidue munci de teren.

Lucrarea de doctorat a lui Ioan Bocșa are ca titlu „Caracteristici ale colindului de pe Valea Mureșului Mijlociu”.

Cercetător al folclorului tradițional și culegător neobosit de folclor, Ioan Bocșa a coordonat cele două volume „1.484 colinde cu text și melodie”.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.