Creșele modulare ar putea salva imaginea primarului din Alba Iulia, dar mai ales pe părinții tineri! Până la 160 de noi locuri până la toamnă…

- Administratie - aprilie 14, 2021
Distribuie
  • Astăzi consilierii locali trebuie să aprobe sau să respingă acest plan care, în alte localități din România sau Elveția, a dat rezultate. 
  • Creșă modulară 20 de locuri: 10.000-15.000 euro; noua creșă Alba Iulia-90 locuri 2,2 milioane euro

Modelul elvețian aplicat demult la București și preluat între timp și de Suceava, dar și de alte orașe din Moldova ar putea fi preluat și de Alba Iulia. Mai mult, un astfel de proiect practicat în mai multe țări europene ar putea fi pus în operă de orașele mai mici, în parteneriat cu marile firme care își doresc venituri în plus, angajați productivi, dar și un magnet real în atragerea forței de muncă! (sic)

Cert este însă că varianta creșelor în spațiile modulare (denumite impropriu containere) ar rezolva rapid problema în Alba Iulia, dar ar fi și o investiție care s-ar putea refolosi ulterior și în alte puncte fierbinți, pe măsură ce problemele sunt rezolvate prin construcții definitive. Este adevărat, costul unui astfel de edificiu modular nu este de doar 10.000 euro, cum greșit credea ex-ministra Anisie (PNL) de la Învățământ, ci pe undeva pe la 15-20.000 de euro cel mai probabil (asta incluzând toate dotările, aer condiționat, încălzire, izolație, electricitate etc).

Adică un sfert din cât a dat aceeași primărie Alba Iulia pe limuzina de lux din trecut, despre care nu se mai știe nimic în prezent…

Cum stăm astăzi?

Reședința noastră de județ este poate orașul cu cele mai puține locuri în creșe, raportat la numărul de copii din Transilvania! Suntem depășiți numai de Cluj Napoca, unde deficitul de numărul de locuri în creșele de stat era de 962 de locuri pentru copiii cu vârsta 0-6 ani, în timp ce la Sibiu deficitul este de aproximativ 120, iar la Brașov sunt asigurate 635 de locuri în creșe și aproximativ 200 de cereri rămân neonorate. Și, dacă orașele mari din Transilvania au avut viziune și posibilitatea dezvoltării unor zone metropolitane puternice unde au apărut investiții private (inclusiv creșe, școli private sau programe școală după școală), la Alba Iulia lipsa de viziune și de interes real au făcut ca orașul să bată pasul pe loc…

Nici acum auspiciile nu sunt prea fericite… Actualul primar Gabriel Pleșa promite acel proiect al noii creșe care va găzdui 90 de copii, în timp ce deficitul real de locuri în creșele la stat este oficial de 160 de locuri. Doar că în realitate deficitul este de peste 200 de locuri probabil (mulți părinți apelează la bunici, bone sau creșe private).

Mai mult, dacă se vor aplica prevederile actuale pe proiectul discutat, în realitate locurile disponibile în creșa mult trâmbițată puțin probabil să depășească la final 60 de locuri (nu 90), dacă vor fi respectate normele în vigoare astăzi!

Mai mult, experiența celorlalte orașe, care deja au trecut prin astfel de momente (luăm numai exemplul Clujului și al Sibiului, ele fiind mai apropiate) au demonstrat că timpul de așteptare este în realitate de peste 20 luni! La proiecte care ar fi trebuit terminate în 12 luni de execuție+3 luni proiectare….contestații, proceduri, avize, procese…

Ceea ce înseamnă că la Alba Iulia criza creșelor este departe de a se rezolva în actualul mandat al primarului Pleșa, dacă acesta nu își va schimba strategia și viziunea. Iar promisiunea creșelor, alături de tramvai și acel un nou spital va fi decontată masiv la alegerile, despre care doar avem impresia că sunt departe…

Ce vrăjeli au promis politicienii de-a lungul timpului

ELENA UDREA (PD-L): vom construi 400 de creșe în 2011! (declarație dată în decembrie 2010, probabil după vreo petrecere lăsată cu beții crâncene pe la partid). Creșele erau gândite ca și creșe modulare pentru 20, 40 sau 80 de copii, în fiecare oraș!

VICTOR PONTA (PSD): în calitate de premier și alături de eterna Ecaterina Andronescu, guvernul PSD își încorda toată inteligența (artificială sau nu) și promitea în programul de Guvernare 2013-2016, “Realizarea a 50.000 de noi locuri în grădiniţe şi creşe până în anul 2016”…

LUDOVIC ORBAN (PNL): La capitolul infrastructură educaţională, siguranţa spaţiilor de învăţământ, se au în vedere investiţii prin programele de dezvoltare locală în 2.500 de creşe, grădiniţe şi şcoli (construcţii noi şi reabilitări), cu o valoare de 12,5 miliarde de lei;

Pe plan local este mai simplu, unde a fost același primar timp de 20 de ani:

Mircea Hava (PNL): Avem la ora asta trei creșe în municipiu, două aici în Ampoi și una în Cetate, în total 165 de locuri. Sunt puține, dar pe viitor vom încerca să mai construim. Prima intenție va fi pe bani europeni, dar o să vă spunem la momentul respectiv, unde, când…(Alba Iulia, 2016)

Mircea Hava (PNL): O creșă și două noi grădinițe vor fi înființate în Alba Iulia. Creșa va fi amplasată în zona cartierelor de la Schit. Tot acolo va fi și o grădiniță, urmând ca o altă grădiniță să fie deschisă în zona cartierelor Ampoi. Acestea nu vor fi funcționale în acest an școlar, însă demersurile pentru începerea procedurii au fost cuprinse în actualul buget pentru 2018… (Alba Iulia, 2018)

Paul Voicu (PNL): ”Ritmul e impus de voi și de nevoi: Alba Iulia va crește cu o unitate de învățământ pentru preșcolari pe an. Cel puțin!” …(Alba Iulia, 2020)

Deja parcă și vedeai cum creștea natalitatea, numai din vorbele atent selecționate de, poate, cel mai bun PR pe care l-a dat vreodată acest oraș și care i-a făcut pe mulți din mari, mult prea mari!  Mai nasol a fost când au căzut de pe cal de la o înălțime amețitoare.

Între timp, Alba Iulia a rămas tot cu aceleași 3 creșe … Dar cu un proiect electoral aruncat în spațiul public de Paul Voicu și care este la fel de real ca și afișele electorale care, între timp, s-au dovedit a fi ilegale…

Dar se promiteau noi creșe prin Pâclișa, Oarda și Micești.

SMART WC în fundu’ curții!Scoala cu clasele I-VIII, Micești. Cosmelia alba din spate este grupul social al celor aproape 120 de elevi care invata aici!

Creșă mai ales în SMART-MICEȘTI, unde Școala cu clasele I-VIII are WC în curte!!! În anul de grație 2021!! Cu o clădire complet renovată, însă fără a avea punct social pentru cei 117 copii care frecventează cursurile. Mult mai fericiți sunt copiii de grădiniță din Micești, care beneficiază de astfel de adevărate minuni” ale tehnologiei moderne: toaletă, chiuvetă, alimentare cu apă și canalizare.

Legenda spune că o dată pe lună se organizează excursie de la școală la grădiniță (sunt doar vreo 200 m mers pe jos) pentru a vedea fiecare elev ce a pierdut și cât de nasoală poate fi viața, mai ales când politicienii nu dau 2 bani pe tine! Așa se întâmplă când mănânci tot din farfurie și te grăbești să crești mare😊😊

Ce să vezi, inclusiv în județul Alba s-a rezolvat problema prin atașarea unor containere modulare sanitare la corpul de clădire al școlilor. Nu și în buricul târgului, la Alba Iulia. Îi invităm pe consilierii locali să ia la pas județul unde problema WC în curte a fost rezolvată simplu și elegant prin containere modulare moderne…Gradinita Micesti, dotata cu grup social in interiorul cladirii. Deci se poate!

Ideea Elenei Udrea, preluată de Alin Stanciu! Dar la un alt nivel…

Consilierii locali ai PSD Alba Iulia au stat la o masă rotundă (unora nu le place aia pătrată) și după ce au dezbătut problema locurilor din creșele mun. Alba Iulia au găsit și o variantă la îndemână și una care ar rezolva urgent problema stringentă: 4 creșe modulare de proximitate! BRAVO!

Iar ideea a fost anunțată de consilierul local Alin Stanciu în cadrul unei conferințe de presă a partidului care l-a susținut și pentru care a repurtat un răsunător eșec la recentele alegeri.

Ca să îi liniștim pe liberali: la origini ideea creșei modulare a fost a doamnei Udrea (PDL)!!! PSD-iștii doar au adaptat-o nevoilor. Așa cum nu s-a întâmplat din 2016 încoace, de când ni se promiteau alte câteva creșe…

Doar că, pe cât de bună ar putea fi ideea (între timp, nu doar București, ci și Suceava a achiziționat 8 astfel de edificii modulare cu destinația CREȘE), pe atât de mari și, uneori, imature sunt și ambițiile politice în cadrul CL Alba Iulia.

Sau, poate după ce s-a tot promis atât de mult o rezolvare reală a problemei creșelor, se va negocia pe culoarea exterioară și o dau cu toții la pace. O pot vopsi liniștiți în roșu (PSD), galben (PNL) și albastru (USR-PLUS1/2) să fie toată lumea mulțumită… Pentru unii dintre consilierii locali nefamiliarizați, acestea sunt și culorile drapelului, nu doar ale partidelor. Desigur ar mai rămâne doar portocaliul pe dinafară (USR-PLUS1/2), dar se presupune că a fost incorporat în galbenul liberal. Deși unii spun că , de fapt, este invers…  

SURSA de finanțare: Alin Stanciu o indica sec – bugetul local, excedentul bugetar.

Sursa de finanțare indicată de noi: vânzarea unei limuzine de lux care a adus numai belelele pe capul edililor și scandaluri cu băieții de la Curtea de Conturi și decontările ilegale de carburant. Sigur, nu mai valorează 70.000 euro, dar dacă mai reducem și deplasările în străinătate și se urmăresc cheltuielile, pun pariu că ar ajunge pentru vreo 4-5 creșe modulare. Și, eventual, dacă s-ar renunța și la primele de Paști și de Crăciun, pe modelul celor din privat rămași fără locuri de muncă, deja avem un excedent de creșe în Alba Iulia și putem importa noi cetățeni în micul oraș al Marii Uniri!

Sau poate Stanciu are dreptate: bugetul local! Să nu le încurcăm prea mult planurile!  

Doar că sar ăia din Primărie în sus că nu au bani…Pe pariu???

COSTURI ȘI EFORT BUGETAR

Cost estimat de PSD Alba Iulia: 6 milioane de lei pentru cele 4 creșe (160 copii) ! Jumătate din cât va da Primăria Alba Iulia pe o singură creșă de 90 (de fapt 60) de locuri!

Cost prin comparație: Suceava, primar Ion Lungu: 160 de copii în 8 containere modulareÎn fiecare sală-modul își vor putea desfășura activitatea maximum 20 de copii. Efortul bugetar pentru cele 8 containere modulare cu un număr total de 16 clase/grupe este de peste 4 milioane de lei.Proiect cresa Alba IuliaCresa modulara 1Cresa modulara 2Cresa modulara 4

Service camioane
Comments are closed.