Corneliu Mureșan: Județul Alba are nevoie de o strategie culturală serioasă

- Actualitate - mai 7, 2024
Distribuie

Alba are nevoie de o strategie culturală serioasă, care să pună accent pe salvarea, conservarea și promovarea zestrei culturale, a tradițiilor și a obiceiurilor autentice din acest județ. Nu mai avem timp de pierdut, dacă vrem să lăsăm această moștenire generațiilor viitoare.

La Șugag, comunitatea s-a unit și a reușit să salveze și să conserve un obicei popular vechi de sute de ani – „Statu’ la vase în Lunea Paștelui”. Oricât de mult se laudă anumiți oameni politici, acest obicei nu trăiește datorită lor, ci datorită oamenilor din Șugag, care s-au îndârjit să își învețe copiii și nepoții să fie mândri de identitatea și de tradițiile lor.

La Șugag, este o poveste fericită. În alte zone din județul Alba, obiceiuri și tradiții, dovezi vii ale identității comunităților noastre, se sting din cauza nepăsării și nepriceperii autorităților locale și județene. Cu tristețe o spun că, în ultimii 20 de ani, conducerea PNL a Consiliului Județean Alba nu a înțeles că investiția în cultură nu se face pentru a-i mulțumi pe colegii de partid, pentru serbări cu iz electoral sau pentru a aduna un pumn de voturi, ci pentru a păstra cu sfințenie cultura și rădăcinile noastre.

Într-o lume în care kitschul cangrenează autenticitatea, putem să ne păstrăm vie identitatea doar dacă facem lucrurile cu minte și cu mult suflet. E încă un motiv pentru care echipa mea vrea să preia conducerea Consiliului Județean Alba. În acest domeniu, proiectul nostru „Alba culturală, etnografică și spirituală” înseamnă o strategie culturală serioasă a județului Alba cu accent pe conservarea și promovarea patrimoniului cultural, dezvoltarea turismului cultural și religios, precum și cercetarea, conservarea și promovarea zestrei populare a județului.

Corneliu Mureșan, candidatul PSD pentru conducerea CJ Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.