Conferința scriitorului Marius Vancu la Universitatea Alba Iulia

- Actualitate - mai 21, 2024
Distribuie

Marți, 21 mai 2024, în cadrul Festivalul Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia scriitorul sibian Radu Vancu va susține o conferință plecând de la „Kaddish”.

Având titlul „Literatura în vreme de război. Barbaria nu va avea niciodată ultimul cuvânt”, conferința lui Radu Vancu va fi găzduită de Sala Senatului Universității din Alba Iulia, începând cu ora 12.30.

„…poezia e frumusețe. Abrazivă, neiertătoare, cruntă uneori, dar frumusețe. Frumusețea, nu obosește Radu Vancu să repete pe toate căile, există. Sigur, dacă sîntem și noi în stare să reacționăm la teroarea ei. Oricum, ea nu capătă corp, nu devine tulburătoare decît prin contrast. E una dintre temele importante ale volumului (și ale întregului scris al lui Vancu). (…)

Treptat, Kaddish devine o carte despre forța fragilă, dar esențială a literaturii. Nu de a schimba lumea. Dar ea poate schimba puțin cîte puțin oamenii. Poate insufla valori. Poate chiar construi sentimente și comunități. „Ăsta-i rostul literaturii: să-ți halucineze viața. Și, abia astfel, să reverse peste viața ta cantități de lumină care zăceau undeva în tine, dar pe care nu le-ai fi putut elibera dacă nu le-ar fi descoperit literatura. Dacă nu te-ar fi descoperit literatura. Pe scurt, literatura e ceea ce deblochează toată lumina captivă în noi”, spune Bogdan Crețu, critic și istoric literar.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.