Celebra lucrare „Chronica Hungarorum” se află în colecția Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

- Actualitate - martie 22, 2024
Distribuie

Ediția de lux, ca să spunem așa, a lucrării lui Johannes de Thurocz (Thuróczi János, 1435-1488), Chronica Hungarorum, și care se află în Biblioteca Națională a Ungariei este pictată cu aur, fiind un incunabul de excepție pentru acea perioadă.

Ediția apare la Augsburg în 1488. Spre deosebire de ediția rară din Széchényi, dar și față de cele mai comune ediții, în care gravurile nu sunt pictate, ediția de Augsburg (tot 1488) din Biblioteca Batthyaneum este splendid decorată cu figurile regilor maghiari color.

Chronica Hungarorum este prorpiu-zis o istorie a maghiarilor și prima de felul ei, cu o teză care susține că hunii au venit din Sciția. Cronica descrie istoria maghiarilor de la începuturi până în anul 1487, cuprinzând 41 de gravuri colorate ale diferiților regi ai Ungariei și ale diferitelor războaie.

Între imagini, veți regăsi portretele lui Árpád, Petru Venețianul, Ladislau I, Béla IV, Andrei II, Ioan de Hunedoara și alții. Dar și luptele lui Ioan de Hunedoara împotriva otomanilor, lupta regelui Sigismund în Bosnia, bătălia de la Kressenbrunn, bătălia împotriva grecilor a regelui Solomon și Géza și altele. (comunicat Biblioteca Batthyaneum)

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.