Călin Matieș (PSD): Ministrul agriculturii este cel mai grav caz de mincinos patologic din guvern!

- Politice - martie 5, 2021
Distribuie

Ministrul agriculturii, Adrian Oros a dat din nou dovadă de o lipsă crasă de bun simț și viziune administrativă. În viața mea nu am văzut un management mai prost și mai falimentar, dar să pui sub risc viața fermierilor și a agriculturilor (inclusiv a legumicultorilor) deja este un atentat la siguranța națională.

Anul 2020 a fost unul catastrofal pentru mai toți agricultorii din România, seceta pedologică extremă făcând ca majoritate culturilor să fie afectate între 50% și peste 90%. Aproximativ 1,2 milioane de hectare din terenul agricol al României au fost afectate de secetă, în contextul în care țara noastră are 9,3 milioane de hectare teren arabil. Adică aproape 13% din terenul arabil al României a fost compromis anul trecut, culturile înființate fiind practic pierdute aproape în totalitate.

Cel mai mare mincinos al agriculturii românești, ministrul Oros a declarat în mod repetat (de peste 10 ori numai în anul 2020) că ministerul său va plăti urgent despăgubirile, astfel încât cei afectați să poată să își recupereze o parte din pierderile suferite.

Același OROS în 15 Iulie 2020, mințea cu nerușinare: “Toți fermierii din România afectați de secetă vor fi despăgubiți! Banii vor ajunge la fermieri în termen de câteva săptămâni! Fermierii pot sta liniștiți pentru că își vor primi banii în curând!”.

Cu aceeași nerușinare în 6 ianuarie 2021, același mitoman din fruntea ministerului agriculturii declara: “îi rog pe cei afectați să stea liniștiți. Am prins banii în buget deja!”…

Pe la spate însă, luni, 1 martie 2021, în cadrul comisiei de agricultură, ministrul OROS a fost primul care a votat ÎMPOTRIVĂ când am cerut banii pentru despăgubirile agricultorilor din România.

Peste 93.000 de fermieri din România așteaptă aceste despăgubiri! Asta înseamnă că dacă în această lună agricultorii nu vor mai avea bani pentru furnizori, inputuri, salarii, taxe la stat, producția țării va fi grav afectată.

Solicitările mele și ale colegilor mei în comisia de agricultură au fost de 1 miliard de lei pentru despăgubirea fermierilor pentru culturile de primăvara (mazăre , orz, orzoaică, in, sfeclă, porumb, soia, floarea soarelui, fasole, cartoful)

Culturile de primăvară ocupă aproximativ 70% din suprafața arabilă a României. Și ceea ce nu pricep nici OROS și nici premierul Cîțu este că 1 miliard de lei despăgubiri generează aproape 5 miliarde lei în produse agricole. Iar prin circuitul banilor înseamnă reducerea șomajului și taxe și impozite plătite către la stat. Practic termenul real economic este INVESTIȚIE și nu neapărat despăgubiri. Dar cum să priceapă?!

Trist este că unul ca ministrul Oros nu ar trebui lăsat să conducă nici măcar o covrigărie (la fabrica de pâine a familiei mele nici atât). Și el este pus de PNL în fruntea unui minister vital pentru viața și siguranța noastră alimentară.

Călin Gheorghe Matieș
Senator PSD de Alba

Service camioane
Comments are closed.