Biblioteca Județeană Alba: Ziua Culturii Naționale – Redescoperindu-l pe Mihai Eminescu

- Evenimente - ianuarie 11, 2023
Distribuie

*Programul activităților Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba de Ziua Culturii Naționale

Pentru a marca Ziua Culturii Naționale, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propun publicului un program de activități desfășurate pe parcursul a trei zile, începând de vineri, 13 ianuarie 2023.

Cu această ocazie, acum, la 173 de ani de la nașterea poetului nepereche, prietenii bibliotecii sunt invitați să-l redescopere pe Mihai Eminescu, în fiecare dintre ipostazele sale creatoare. În acest sens, toate activitățile derulate în cadrul proiectelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba îi vor fi dedicate.

Răvașe cu versuri, recomandări și expoziții de carte, momente muzicale și poetice, lecturi și concursuri pentru mari și mici, prezentări ale unor lucrări documentate de bibliotecarii instituției, vernisaj și conferință, acestea și multe altele fac parte din programul pregătit de echipa Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Acesta poate fi consultat pe canalele de comunicare ale instituției, dar și în afișul alăturat.

Desfășurate în parteneriat cu diverse instituții și oameni de cultură din Alba Iulia și din județ (lect. univ. dr. Silviu Mihăilă, dr. Cosmina-Maria Berindei, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca. Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Centrul Catehetic „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Alba Iulia și Centrul de Resurse „Academia Doamnelor” Alba Iulia), activitățile prin care va fi marcată Ziua Culturii Naționale vor putea fi urmărite și pe pagina de socializare a instituției.

Doritorii pot participa și la momentul depunerii de flori la bustul lui Mihai Eminescu, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, duminică, 15 ianuarie, la ora 12.00.

„De Ziua Culturii Naționale, vă invit să vă întrebați câte exemple contemporane de valori spirituale ori morale cunoașteți, care au devenit deja parte componentă a identității noastre culturale, sau care ar avea potențial în acest sens.

În vacarmul ofertei de valori a prezentului, luați-l astăzi drept etalon pe Eminescu! Nu ca pe un șablon, ci ca pe un Luceafăr lămuritor într-ale valorii nemuritoare.

Pe el și pe toți ceilalți creatori de patrimoniu cultural național, material ori imaterial, avem nu doar datoria, ci chiar nevoia să-i promovăm, pentru că doar așa putem arăta cu adevărat lumii cine suntem, de ce suntem în stare, cu ce ne mândrim și ce vrem să apărăm! De tăvălugul distrugător al oricărui dușman al culturii naționale, începând cu cel mai perfid, uitarea!

În această ordine de idei, instituția noastră continuă și în 2023 seria proiectelor menite să sedimenteze identitatea și valorile culturale naționale, promovând creatorii români de ieri și de azi”, transmite managerul instituției, Silvan Stâncel.

Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale sunt organizate în parteneriat cu Academia Română, Filiala Cluj-Napoca. Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Centrul Catehetic „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Alba Iulia și Centrul de Resurse „Academia Doamnelor” Alba Iulia.

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Service camioane
Comments are closed.