Băimăreanul Lukas Ionuț, elevul în vârstă de 15 ani care a renunțat la viață

- Actualitate - ianuarie 11, 2024
Distribuie

Zi neagră la colegiul militar albaiulian: joi, 11 ianuarie 2024, un elev din clasa a IX-a de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia și-a pierdut viața.

Este vorba despre băimăreanul Lukas Ionuț Chiforiuc, care a lăsat un bilet către familie și în jurul orei 8 dimineața a sărit de la etajul 4 al internatului militar.

Colegiul militar albaiulian a fost foarte zgârcit în informații: „În dimineaţa zilei de 11 ianuarie, în jurul orei 8.00, un elev al Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a fost găsit în stare de inconştienţă, în urma unei căderi de la etajul patru al clădirii, în zona dormitoarelor. A fost apelat serviciul de urgenţă 112, dar, cu toate eforturile echipei medicale ajunse la locul incidentului, care i-a acordat primul ajutor, elevul a decedat. Elevul era în clasa a IX-a, iar la admiterea în colegiul militar a susținut evaluarea psihologică, fiind declarat apt”.

În jurul acestui caz au apărut anumite discuții în spațiul public: unii spun că elevul nu se adaptase vieții din colegiul militar sau că avea anumite probleme cu familia. Cert este că el avea o anumite nemulțumiri, că avea probleme, altfel nu ar fi recurs la acest gest radical.

Ceea ce nu se spune este faptul că elevii militari sunt supuși timp de patru ani la o singură evaluare psihologică, înainte de a da examenele de admitere în colegiu. Tinerii sunt verificați din punct de vedere psihologic în Centrele Zonale de Selecție și Orientare, dar când ajung în colegiul militar, elevii nu mai sunt testați, ei nu mai sunt observați de către specialiști, iar schimbările de atitudine, starea de spirit, nemulțumirile sau chiar tulburări pot trece neobservate.

Chiar dacă a avut note bune, chiar dacă s-a integrat în colectivul clasei sale, Lukas Ionuț nu a fost evaluat psihologic de la începutul anului școlar. Din păcate, multe lucruri pot interveni în viața unui tânăr într-o perioadă de câteva luni, de aceea este important ca ei să fie verificați, testați periodic, tocmai pentru a preîntâmpina gesturi necugetate.

Pentru elevii care nu se adaptează la viața militară, colegiul militar are o perioadă de probă de o lună în care doritorii pot renunța la studiile în colegiul militar fără să plătească nimic. După aceea, cei care se retrag, o pot face, dar plătesc cheltuieli de hrană, educație, uniformă ș.a.m.d., toate cheltuielile care privesc viața tinerilor în colegiul militar.

Service camioane
Comments are closed.