Atenție! O lege importantă intră în vigoare începând de vineri, 9 aprilie!

- Anunturi Publice - aprilie 9, 2021
lege
Distribuie

Începând de vineri, 9 aprilie, intră în vigoare Legea 59/2021 care stipulează că părinții care își cresc copiii singuri nu vor mai trebui să ceară declarația celuilalt părinte în situația în care solicită angajatorului zile libere plătite pentru supravegherea copiilor până în 12 ani, din cauza suspendării sau limitării cursurilor şcolilor sau grădiniţelor.

Aceeași lege prevede că în cazul angajaţilor din unităţile sanitare, din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională sau a celor din penitenciare vor putea să primească zile libere plătite, însă doar cu aprobarea angajatorului.

În cazul în care ambii părinţi lucrează într-unul dintre sectoarele amintite anterior, doar unul va putea beneficia fie de zile libere plătite, fie de o majorare cu 75% a salariului de bază, în funcţie de opţiunea exprimată.

Nu în ultimul rând actul legislativ prevede că părinții care stau acasă au dreptul la o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (adică maximum 4.035 de lei).

Service camioane
Comments are closed.