Arhiepiscopul Irineu la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Dimitrie de la Sighișoara

- Actualitate - mai 10, 2024
Distribuie

De Praznicul Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, cu ocazia celui de-al doilea hram al acestei vetre monahale. La finalul slujbei, părintele ieromonah Casian Țepeș, slujitor la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, a fost hirotesit întru protosinghel. După Sfânta Liturghie, soborul sfințiților slujitori și viețuitorii obștii monahale au cântat o priceasnă la mormântul arhimandritului Ghelasie Țepeș. Obștea viețuitorilor acestui așezământ călugăresc se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Emanuel Pleș.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „Trăim timpuri de profund dezastru moral și de haos înspăimântător, în care legea lui Dumnezeu este respinsă și numele Său e disprețuit. Pelerinajul nostru pe pământ este plin de pericole și de capcane, care vin de la trup, de la lume și de la diavol. Omenirea este încă sclava materialismului, ateismului practic, plăcerilor vinovate și răutăților cumplite care infectează ca o plagă. În aceste condiții, este foarte ușor să devenim robi ai pasiunilor dezordonate și ai păcatelor de tot felul. Dar să nu fim fără nădejte, pentru că sus, lângă tronul Dumnezeirii, avem o Maică iubitoare care se ocupă de soarta noastră și este întotdeauna gata să ne izbăvească de orice rău. Stăpâna cerească privește cu bunătate maternă la durerile lumii. Ea șterge lacrimile celor suferinzi, uitați și disperați, dobândind de la Fiul ei preamărit, înviat și biruitor milă, iertare de păcate și grabnic ajutor”.

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara a fost înființată în anul 1997, ca urmare a dorinței credincioșilor de aici și a protopopului Ioan Boian. În anul 1998, părintele Ghelasie Țepeș, dimpreună cu alți patru viețuitori ai Mănăstirii Lupșa, au sosit la nou-înființatul așezământ monahal din vecinătatea vechii Cetăți medievale a Sighișoarei. Frumoasa comunitate călugărească a Mănăstirii s-a format în duhul blând și luminos al vrednicului de pomenire arhimandritul Ghelasie, care a reușit să întipărească principiile monahale în trăirea fiecărui viețuitor din obște.

Între anii 1999-2000, au fost ridicate paraclisul cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, trapeza, corpul de chilii și stăreția, urmând ca din vara anului 2001 să fie așezată piatra de temelie a noii biserici, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Noul locaș de închinare a fost sfințit la data de 6 mai 2005, în ziua Praznicului Izvorul Tămăduirii. De asemenea, pe data de 3 mai 2019, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noii clădiri din vecinătatea locașului de închinare, în care se află biblioteca, eclesiarhia și pangarul așezământului monahal.

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.