Alba Iulia: Sfințirea bustului episcopului greco-catolic Iuliu Hossu

- Evenimente - octombrie 24, 2022
Distribuie

Joi, 27 octombrie 2022, de la ora 17.45, la Alba Iulia va fi sfințit bustul Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu, din Parcul Unirii.

Momentul va fi urmat, de la ora 18.10, la Sala Unirii, de trei conferințe dedicate Cardinalului Unirii. Aceste evenimente se vor desfășura în prezența Episcopilor greco-catolici, reuniți la Blaj, în perioada 27-28 octombrie 2022, cu ocazia sesiunii ordinare de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma.

Program

Ora 17.45: Sfințirea bustului Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu, Parcul Unirii din Alba Iulia

Ora 18.10: Sala Unirii din Alba Iulia

  • Salutul de bun venit al Directorului-Manager al Muzeului Unirii din Alba Iulia, Gabriel Tiberiu Rustoiu;
  • Mesajul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică;
  • Intonarea Imnului Național al României și al Imnului Fericiților Episcopi Martiri: soprana Antonia Beteag și pianistul Ovidiu Pârjol;
  • Salutul Președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel;
  • Salutul Primarului Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa;
  • Evocarea figurii Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu, prin conferințele prezentate de: Conf. Dr. Laura Stanciu, Pr. Dr. Sergiu Soica și Pr. Prof. Dr. Cristian Barta;
  • Recepție.
     
    Manifestările de Alba Iulia sunt organizate de Mitropolia Română Unită cu Roma și Protopopiatul Greco-Catolic Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

Iuliu Hossu, o mare personalitate a epocii sale….

Iuliu Hossu s-a născut la 30 ianuarie 1885 la Milaș, comitatul Cluj, aflat atunci în Austro-Ungaria.

La 1 decembrie 1918 din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a citit proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Ulterior acesta s-a îmbrățișat cu episcopul ortodox Miron Cristea (viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române). Episcopii Iuliu Hossu și Miron Cristea, alături de alți doi fruntași ardeleni, Alexandru Vaida-Voievod și Vasile Goldiș, au dus la București Declarația de Unire de la Alba Iulia. Declarația a fost înmânată regelui Ferdinand I al Românilor.

După interzicerea Bisericii Greco-Catolice Române Unite cu Roma, a urmat o perioadă de persecuții pentru liderii și credincioșii greco-catolici din Transilvania.

Refuzând trecerea la ortodoxie, episcopul Iuliu Hossu a fost transferat mai întâi la Mănăstirea Căldărușani, iar în 1950, la penitenciarul din Sighet. În anul 1955 a fost dus la Curtea de Argeș, iar în anul 1956, la Mănăstirea Ciorogârla.

La 28 aprilie 1969 a fost creat cardinal in pectore de către papa Paul al VI-lea deoarece, din cauza regimului comunist din acea vreme, o astfel de titulatură, făcută publică, i-ar fi adus și mai multe neajunsuri. La 5 martie 1973, după decesul lui Hossu, papa a dezvăluit faptul că episcopul Hossu fusese numit cardinal în anul 1969.

În timpul de domiciliu forțat la mănăstirea Ciorogârla, Iuliu Hossu a fost vizitat periodic de ierarhi ortodocși, între care Justinian Marina (numit și Patriarhul roșu pentru colaborarea cu regimul), Teoctist Arăpașu (care devine mai târziu patriarh) și Gherasim Cristea. Conform memoriilor preotului greco-catolic Ioan Mitrofan, între cei care l-au vizitat pe cardinalul Iuliu Hossu la Căldărușani s-a numărat și Andrei Andreicuț, care provinea dintr-o familie greco-catolică din Maramureș, devenit ulterior arhiepiscop ortodox de Alba Iulia.

Cardinalul Hossu a murit în ziua de 28 mai 1970, la Spitalul Colentina din București. La căpătâiul său s-a aflat episcopul Alexandru Todea. A fost înmormântat în Cimitirul Bellu catolic.

În 2019 Iuliu Hossu a fost beatificat de către Papa Francisc, fiind sărbătorit de Biserica Greco-Catolică la 2 iunie.

Service camioane
Comments are closed.