Alba Iulia: Prima reuniune de lucru a comitetului de monitorizare a Programului Regiunea Centru 2021-2027

- Administratie - decembrie 15, 2022
Distribuie

Avand in vedere lansarea Programului REGIUNEA CENTRU 2021-2027 – in cadrul unui eveniment organizat in 23 noiembrie la Targu Mures – Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, care are calitatea de Autoritate de Management a acestui program regional, este preocupata de deschiderea cat mai rapida a sesiunilor de depuneri de proiecte pentru investitii in valoare totala de peste 1,4 miliarde euro in Regiunea Centru.

In acest context, la Sala Senatului Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia ADR Centru a organizat, in format hibrid, prima reuniune a Comitetului care va monitoriza implementarea noului program regional, destinat dezvoltarii judetelor Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Peste 50 de persoane, reprezentand membrii Comitetului de Monitorizare a Programului Regiunea (CMPR) Centru 2021-2027 si observatorii desemnati in cadrul acestui organism, au analizat mai multe aspecte preliminare privind buna implementare a noului program regional.

Unul din atributele care revin calitatii de Autoritate de Management (AM) ale ADR Centru consta in responsabilitatea crearii si dezvoltarii structurilor de management si control ale Programului. Chestiunile care afecteaza progresele facute de program in atingerea obiectivelor sale sunt analizate in cadrul unui Comitet de Monitorizare (CM), care poate constituit de fiecare AM. Conditiile de constituire si functiile Comitetului de Monitorizare sunt prevazute la articolele 38-40 din Regulamentul UE 2021/1060, de stabilire a dispozitiilor comune pentru perioada 2021-2027.

Programul REGIUNEA CENTRU 2021-2027 (PR Centru) a fost elaborat, in cadrul unui larg parteneriat regional, de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Centru in calitate de Autoritate de Management. Prin acest Program, ADR Centru va finanta atat proiectele autoritatilor publice, cat si ale mediului privat.

Componenta CMPR Centru 2021-2027 asigura o reprezentare echilibrata a autoritatilor si organismelor intermediare relevante din Regiunea Centru, reprezentantilor partenerilor mentionati la articolul 8 alin. 1 din Regulamentul UE 2021/1060 fiind selectionati printr-un proces transparent. Parteneriatul respectiv include reprezentanti ai autoritatile publice locale si judetene, parteneri economici si sociali, organisme relevante care reprezinta societatea civila, precum si organizatii de cercetare si universitati.

Lista membrilor CM PR Centru 2021-2027 poate fi consultata pe pagina web coordonata de ADR Centru http://regio-adrcentru.ro/comitet-centru/.

Prima reuniune de lucru a acestui for – la Alba Iulia – a inclus pe agenda mai multe prezentari, printre care o detaliere privind procesul de constituire si Regulamentul propriu de Organizare si Functionare al Comitetului de Monitorizare al PR Centru, precum si descrieri metodologice si ale criteriilor de eligibilitate si selectie a proiectelor pentru patru prioritati ale PR Centru 2021-2027. Sedinta CM PR Centru a fost condusa de catre Presedintele acestui for, dl Simion Cretu, in calitate de Director General ADR Centru. In deschiderea lucrarilor au rostit alocutiuni domnul Péter Ferenc, Presedintele Consiliului Judetean Mures si al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, domnul Ion Dumitrel, Presedintele Consiliului Judetean Alba, precum si domnul Daniel Valer Breaz, Rectorul Universitatii albaiuliene, in calitate de gazda. Un mesaj din partea Comisiei Europene a fost transmis de doamna Florentina Tautu, coordonatoarea PR Centru 2021-2027 din partea DG REGIO, tinand cont de faptul ca reprezentantii CE participa la lucrarile CMPR Centru, cu rol consultativ si de monitorizare.

In cadrul dezbaterilor coordonate de domnul Simion Cretu, Presedinte CM PR Centru, doamna Adriana Muresan, Seful Autoritatii de Management a PR Centru 2021-2027 a prezentat mai multe actiuni din cadrul Programului, pentru care se pregatesc Ghidurile de finantare in vedere lansarii apeluri de proiecte. Participantii au dezbatut Actiunea 3.1, privind Renovarea energetica moderata sau aprofundata a cladirilor publice din cadrul Prioritatii 3 a Programului regional: O REGIUNE CU COMUNITATI PRIETENOASE CU MEDIUL; Actiunea 4.1, referitoare la Dezvoltarea mobilitatii urbane durabile in municipiile Regiunii Centru – inclusiv in Zonele Metropolitane si in Zone Urbane Functionale – din cadrul Prioritatii 4: O REGIUNE CU MOBILITATE URBANA DURABILA; Actiunea 5.1 privind Investitiile pentru modernizarea infrastructurii rutiere de importanta regionala, pentru asigurarea conectivitatii la reteaua TEN-T, din cadrul Prioritatii 5: O REGIUNE ACCESIBILA; dar si Actiunea 6.3, referitoare la Invatamantul universitar din cadrul Prioritatii 6 a PR Centru: O REGIUNE EDUCATA. Celor prezenti le-a fost prezentata si metodologia privind aplicarea principiului DNSH („do no significant harm” / „a nu prejudicia in mod semnificativ”) la nivelul apelurilor de proiecte din cadrul PR Centru, care stabileste conditiile in care pot fi facute anumite investitii care ar putea afecta mediul sau microclimatul urban.

„Am pornit oficial la drum in urma cu mai putin de o luna. Noul Program al Regiunii Centru nu este insa creat peste noapte. ADR Centru lucreaza la acest nou program inca din 2020, trecand de la o etapa la alta, conform procedurilor specifice nationale si europene. Noi am pregatit toate axele si prioritatile de finantare intr-un larg cadru partenerial, bazandu-ne pe experienta pe care am dobandit-o din 2007 incoace, de cand am avut calitatea de Organism Intermediar. Acum, cand a venit momentul sa decidem direct pentru viitorul nostru, am convenit ca sloganul ”Impreuna dezvoltam regiunea” este cel mai potrivit pentru misiunea complexa pe care o avem. In urmatorii sapte ani se vor investi – in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – peste 1,15 miliarde euro, fonduri europene nerambursabile, la care se vor adauga peste 230 milioane euro cofinantare din partea Guvernului Romaniei, resurse care vor fi gestionate de ADR Centru pentru dezvoltarea regiunii noastre. PR CENTRU 2021-2027 cuprinde interventii pe toate cele 5 obiective de politica ale UE si este constituit din 9 prioritati de finantare. Dintre acestea, noi am analizat in aceasta prima sedinta a CM PR Centru 4 prioritati, al caror buget cumulat este de aproape 500 milioane euro, adica 60% din cat am avut alocat in intreaga perioada 2014-2020. Punem la punct toate detaliile astfel incat, la inceputul anului viitor, cand vor fi lansate apelurile de proiecte, potentialii beneficiari sa stie exact care sunt conditiile de finantare si sa avem toate criteriile pentru a prezenta ghiduri de finantare clare si explicite. Este important sa aducem aspecte clare in fata viitorilor solicitanti de finantare, astfel incat sa ne atingem tintele de absorbtie a fondurilor europene alocate”, a declarat, dupa incheierea acestei prime sedinte a CM PR Centru, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru si Presedinte al Comitetului de Monitorizare a Programului .

ADR Centru

Service camioane
Comments are closed.