Alba Iulia: Lansarea cărții „Transilvania. Lacrimi și cruci”, semnată de Radu Matei Todoran

- Actualitate - aprilie 3, 2024
Distribuie

Joi, 4 aprilie 2024, la ora 17:00, la Muzeul Principia din Alba Iulia va avea loc lansarea volumului semnat de scriitorul Radu Matei Todoran – „Transilvania. Lacrimi și cruci”. Vor vorbi despre carte și autor: Vasile George Dâncu – poet, publicist și editor la Editura Școala Ardeleană, poetul albaiulian Dumitru Mălin – scriitor, membru în Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Sibiu, Ioan Radu Văcărescu – poet, prozator, publicist, traducător și președintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, Mihai Posada – poet, eseist, publicist, vicepreședintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România.

Lansarea volumului „Transilvania. Lacrimi și cruci” va fi însoțită de un moment muzical susținut de muziciana Laura Orian și va fi moderată de Daniela Floroian, bibliotecară și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Evenimentul cultural este organizat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Radu Matei Todoran este născut la 11 octombrie 1954, în comuna Pianu din judeţul Alba. Este absolvent al Universităţii Tehnice „Traian Vuia” din Timişoara şi doctor în management din anul 2009, cu teza „Managementul Cercetării si Dezvoltării Produselor Ceramice”. A fost redactor al revistei „Forum Studențesc” editată de Centrul Universitar Timișoara, președinte al cenaclului „Alma Mater Timisensis” din Timișoara, membru al cenaclului literar „Daco-Romania” din Alba Iulia, președinte al cenaclului literar „Apulum” din Alba Iulia, redactor șef al săptămânalului „Acum”, redactor la publicațiile „Albaiulianul” și Pro Alba, redactor al revistei de cultură europeană ARTE, editată de Clubul Mitteleuropa din Viena și Grupul de Publicații Carașul, membru în Societatea Poeților Francezi din Paris, președintele Asociației Culturale „Mirabila Sămânță” din Alba Iulia și director-fondator al revistei culturale ZENIT22.

Publicate: „Lumina din propria-mi umbră” (1998), „Aș vrea să fiu iarăși mesteacăn” (2019), „Pergamentele Uitării” (2021), „Conspirația clepsidrei” (2022) și volumul de proză: „Clopote de lemn” (2020). Publică proză scurtă și poezie în peste 20 de publicații literare din țară și străinătate, printre care amintim: Transilvania, Arca, Pro Saeculum, Discobolul, ARTE, Sintagme Literare, Caiete Silvane, Literatura de azi, Acolada, Orizont, Însemnări Ieșene, Poezia etc.

Premii: Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara; Premiul Național de Proză „Damian Izvericeanu” al Centrului Cultural Oravița, al Revistei bilingve (română-italiană) ARTE și al Asociației româno-austriece Mitteleuropa, titlul de Cavaler al Ordinului Cultural „Eminescu- 1868-Oraviţa” Opera Omnia, la ediţia 2022 a Festivalului „Eminescu la Oraviţa”.

Iată pe scurt, ce afirmă redactorul cărții, Alina Hucai, despre autorul cărții:

„Toate întâmplările din această carte s-au petrecut demult, în Munții Apuseni din Transilvania, în Țara Moților, a Zarandului și a Ardealului. Pe vremea când moții adevărați își purtau părul legat ca strămoșii lor, se uitau prin gaura unui florin de aur și vedeau ielele jucând în lumină.. Pe vremea când pe pământ mai călcau Sfinții Mărturisitori ai Ardealului, Cuviosul Sofronie și Sfântul Atanasie Todoran, născut într-o familie de țărani liberi și înrudit cu strămoșii poetului George Coșbuc. Pe vremea când se făceau nunți fără mireasă, tocmai când se trecuse bine floarea de salcâm. Pe vremea când erau școli de solomonari și doar câțiva copii însemnați puteau învăța, în peștera lui Zamolxes, meșteșugul străvechi al aducerii ploii, grindinei, belșugului și bunăstării. Pe vremea când Blajinii, oameni rămași suspendați undeva între cer și pământ, nici vii, nici morți, poate doar rătăciți, le dădeau semne celor vii, transmițându-le mesajul lor printr-un cântec de fluier. Pe vremea când haiducii purtau la brâu cuțite lungi cu plăsele de os și nu se mulțumeau cu jumătăți de măsură!” Despre această fabuloasă TRANSILVANIE scriu eu aici. Sper să vă placă!”

LibrarOnline.Ro scrie:

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.
 
Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.
 
Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.
 
Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic…”

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.