ADR Centru: Moment istoric la Alba Iulia pentru dezvoltarea României

- Administratie - octombrie 6, 2022
Distribuie

Sala Unirii din Alba Iulia, o locatie reprezentativa pentru trecutul si viitorul Romaniei, a fost din nou gazda pentru un eveniment unic si foarte important pentru procesul de dezvoltare regionala, realizat cu sprijinul fondurilor europene: semnarea Acordului de Parteneriat intre Romania si Comisia Europeana, document in baza caruia Romania va beneficia de alocari nerambursabile in valoare de 31,5 miliarde de euro, fonduri europene, in urmatorii 7 ani, pentru dezvoltarea infrastructurii tarii.

„Este un moment unic, deoarece este prima data, din 2007 de cand Romania este stat membru al UE, cand Romania semneaza in tara Acordul de parteneriat cu Comisia Europeana. Este in acelasi timp un moment foarte important, istoric pentru noi as putea spune fara falsa modestie, deoarece acest Acord prevede si o prima forma de descentralizare a fondurilor alocate pentru dezvoltare regionala. Resursele alocate pentru finantarea regiunilor sunt directionate acum direct catre acestea, deciziile se vor lua cu implicarea directa a autoritatilor publice locale. Noile programe de finantare sunt elaborate pe nevoile concrete ale regiunilor, adaptate pe cerintele Comisiei Europene si implementate cu sprijinul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene. Este un exercitiu pentru noi, cele 8 regiuni ale Romaniei, si o provocare destul de importanta deoarece vom elimina timpul necesar verificarii de catre ministere, dar vom avea o mult mai mare responsabilitate acum, a derularii programului si proiectelor. Sper ca, peste 8 ani, sa ne revedem aici si sa putem sta mandri in fata tuturor, stiind ca absorbtia fondurilor europene a asigurat o dezvoltare reala si acest exercitiu a fost un succes pentru noi: regiuni, consilii judetene, primarii, ONG sau firme private, dar mai ales pentru noi, cetatenii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Importanta documentului semnat in 5 octombrie 2022, este covarsitoare pentru dezvoltarea durabila a Romaniei. Declaratia de adoptare a Acordului de parteneriat a fost semnata de catre domnul Nicolae-Ionel Ciuca, Primul-Ministru al Romaniei, de catre doamna Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune si Reforme si de domnul Marcel Ioan Bolos, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene. Peste 140 de persoane din tara si din strainatate au fost prezente azi in Sala Unirii la acest eveniment, reprezentand Comisa Europeana, Reprezentanta de la Bucuresti a Comisiei Europene, Guvernul Romaniei si MIPE, dar si reprezentantii celor 8 ADR-uri din Romania, inclusiv din partea Regiunii Centru, gazde fiind Judetul Alba, Municipiul Alba Iulia si ADR Centru.

Dupa momentul solemn in care s-a intonat Imnul Uniunii Europene si Imnul Romaniei, reprezentantii celor doua entitati finantatoare, alaturi de gazde si organizatori au sustinut scurte alocutiuni subliniind relevanta acestui moment pentru oameni, pentru municipiu, judet si regiune.

Evenimentul a continuat cu vizita inaltilor demnitari ai Comisiei Europene si ai Guvernului Romaniei la cateva proiecte relevante pentru comunitate si prezentarea impactul acestora asupra vietii cetatenilor, respectiv cele cinci proiecte de finantare europeana prin care Cetatea Vauban a fost redescoperita, valorizata si redata cetatenilor. Au mai fost vizitate proiectele de la Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia modernizat prin trei proiecte Regio, dar si o firma privata relevanta, unde lucreaza peste 500 de angajati. In fiecare dintre aceste locuri s-a discutat, nu doar despre beneficiile finantarilor europene, dar si despre problemele de care se lovesc in prezent edilii, managerii si antreprenorii pe piata aprovizionarii cu energie si pe piata muncii.

Textul „Declaratia Romaniei si a Comisiei Europene cu ocazia semnarii Acordului de parteneriat pentru fondurile implementate in gestiune partajata in perioada de programare 2021-2027” este atasat in facsimil. Comunicat emis de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, avand in vedere calitatea sa de Autoritate de Management pentru Programul Regional CENTRU 2021-2027.

In perioada 2021-2027, statele membre ale Uniunii Europene vor avea la dispozitie 1,8 trilioane euro prin Cadrul financiar multianual 2021-2027 (1.074,3 miliarde euro) si pachetul de relansare economica Next Generation EU (750 miliarde euro) pentru a sprijini recuperarea din pandemia COVID-19 si implementarea prioritatilor UE pe termen lung, prin diferite politici in diferite zone.

Valoarea fondurilor europene care sunt alocate Romaniei in perioada 2021-2027 este de 81 miliarde euro. Acestea se vor aloca de catre Comisia Europeana prin fonduri, programe si politici, scopul finantarii fiind de a contribui la o Uniune Europeana care protejeaza, capaciteaza si apara. Defalcat, bugetul total al Romaniei e constituit din 31,5 miliarde euro alocati prin Politica de Coeziune, 2,51 miliarde euro alocati prin Fondul de Tranzitie Justa, 29,2 miliarde euro alocati prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta (PNRR) si un buget de 19,38 miliarde euro alocat prin Politica Agricola Comuna. Acest buget modern va sustine dezvoltarea si modernizarea Romaniei, contribuind astfel la constructia strategica a unei Uniuni Europene mai inteligenta, mai verde, mai conectata, mai sociala si apropiata de cetatenii sai.

In cadrul Politicii de Coeziune si in cooperare cu Comisia Europeana, fiecare stat membru a pregatit propriul sau Acord de Parteneriat, un document strategic pentru programarea investitiilor. Acest document se axeaza pe prioritatile UE, stabilind strategia si prioritatile de investitii identificate de statul membru si prezinta o lista a programelor nationale si regionale care urmeaza sa fie implementate.

ADR Centru

Service camioane
Comments are closed.