ADR CENTRU LANSEAZA PRIMUL DINTRE APELURILE DE PROIECTE DESTINATE REVITALIZARII TURISMULUI REGIONAL, FINANTATE PRIN PROGRAMUL ”REGIUNEA CENTRU” 2021-2027

- Din Judet - august 3, 2023
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Distribuie

In calitatea sa de Autoritate de Management pentru Programul ”Regiunea Centru” (PR Centru), Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru lanseaza apelul de proiecte de tip competitiv cu termen limita de depunere, pentru revitalizarea patrimoniului cultural din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Este vorba despre o alocare de peste 15,14 milioane euro, sume nerambursabile, pentru Interventia 7.1.1 – Conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa ”A”, din cadrul Actiunii 7.1 – Dezvoltarea durabila a comunitatilor rurale, prin punerea in valoare a potentialului lor turistic natural si cultural, care este inclusa in Prioritatea de Investitii 7 – ”O Regiune cu turism sustenabil”  din Programul ”Regiunea Centru”. Depunerea de proiecte va fi posibila de la inceputul lunii septembrie!

    Majoritatea obiectivelor de patrimoniu UNESCO si o mare parte a celor de clasa ”A” se afla in mediul rural. Desi unele au fost partial restaurate prin programele anterioare, multe dintre ele inca au nevoie de interventii. Astfel, ADR Centru a coordonat – in perioada 2007-2020 – investitii in valoare totala de peste 80 milioane euro, prin 39 proiecte pentru reabilitarea patrimoniului antropic din Regiunea Centru, prin care au fost reabilitate si repuse in circuitul turistic 56 de obiective, cetati, biserici fortificate, lacasuri de cult cu statut de monumente si muzee.

   Prin acest apel de proiecte propunem restaurarea/conservarea obiectivelor importante de patrimoniu (UNESCO si clasa A) din mediul rural. Punerea lor in valoare va contribui la promovarea turismului cultural sustenabil, care, alaturi de turismul bazat pe promovarea resurselor naturale, sprijina procesul de dezvoltare locala si regionala, cu accent pe dezvoltarea economiilor, culturilor, stilurilor de viata si traditiilor locale. Este necesara implicarea cat mai stransa a comunitatilor locale, a IMM-urilor si a tuturor partilor interesate, intr-o maniera participativa si echitabila, la dezvoltarea echilibrata a turismului in regiunea noastra”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prioritatea 7  O regiune cu turism sustenabil din Programul ”Regiunea Centru” se implementeaza in cadrul Obiectivului de Politica 4 al UE – O Europa mai sociala si mai incluziva – respectiv Obiectivul specific 4.6 Cresterea rolului culturii si al turismului sustenabil in dezvoltarea economica, incluziunea sociala si inovarea sociala. Pentru indeplinirea acestui obiectiv se vor finanta investitii in conservarea, protectia si valorificarea durabila a siturilor/ monumentelor de patrimoniu cultural UNESCO si de clasa A din mediul rural din Regiunea Centru.

Cererile de finantare pentru toate prioritatile lansate in cadrul PR Centru se vor depune exclusiv prin aplicatia electronica MySMIS2021/2021+, link: https://mysmis2021.gov.ro/.

Expertii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din cadrul Serviciului Helpdesk va pot oferi gratuit informatii referitoare la Programul Regiunea Centru, precum si indrumare si consiliere pentru pregatirea cererii de finantare.

Ne puteti contacta pe adresa de e-mail helpdesk@adrcentru.ro sau puteti transmite direct un mesaj catre Serviciul Helpdesk al ADR Centru completand formularul de solicitare de informatii disponibil la adresa: https://www.regiocentru.ro/solicitari-de-informatii/.

Toate detaliile si Ghidul specific impreuna cu anexele sale pentru acest apel de proiecte se gasesc pe pagina Programului ”Regiunea Centru”:  https://www.regiocentru.ro/patrimoniu-cultural-unesco-si-de-clasa-a/.

Service camioane
Comments are closed.