Județul Alba: A treia etapă a Concursului „Cultură pentru Cultură” a fost câștigată de comunitatea din Vințu de Jos

- Actualitate - iulie 8, 2024
Distribuie

Cea de-a treia etapă „Cultură pentru Cultură” din acest an, desfășurată ieri, 7 iulie 2024, în Poiana cu Goruni din Vinerea și-a stabilit câștigătorii.

În urma jurizării, comunitatea din Vințu de Jos a obținut Premiul I, fiind urmată îndeaproape, la doar câteva puncte, de comunitatea din Săliștea care a câștigat Premiul II.

Premiul III i-a revenit comunității din Vinerea și cel de-al IV-lea premiu a fost câștigat de comunitatea din Săsciori.

Comunitățile locale participante la etapa din Poiana cu goruni din Vinerea s-au prezentat cu un număr foarte mare de participanți (peste 200 de persoane, păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor din comunitățile reprezentate), cu elemente de Patrimoniu Cultural imaterial pentru toate secțiunile din concurs: Obicei tradițional / Solist vocal / Grup vocal / Rapsod popular / Poet popular / Solist instrumentist / Grup instrumental / Dans/suită de dansuri tradiționale / Minorități naționale / Meșteșuguri tradiționale / Gospodărie/expoziție etnografică / Gastronomie tradițională.

Festivalul-Concurs de Tradiții și Obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, un proiect marca Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba, este cel mai important proiect de cercetare, conservare, promovare și valorificare a Patrimoniului Cultural imaterial din județul Alba.

Ajuns la ediția a XVII-a, acest eveniment unic în România și în Europa aduce împreună comunități din mediul rural pentru a celebra și a menține vii tradițiile și obiceiurile străvechi.

Juriul concursului Cultură pentru Cultură reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:

-Elise Stan, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului „Vedeta populară” – TVR1.
-Gheorghiță Nicolae, etnolog, realizator și prezentator al emisiunii „Tezaur folclor” la Televiziunea Română.
-Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.
-Ionuț Fulea, interpret de folclor, Președinte al Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România, inițiator al proiectului alături de Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Cea de-a treia etapă „Cultură pentru Cultură” a fost organizată cu sprijinul Primăriei Orașului Cugir și al Centrului Cultural Cugir, cărora le mulțumim pentru excelenta colaborare, și s-a încheiat cu un spectacol extraordinar, cu tema „Bicentenarul nașterii eroului națiunii române, Avram Iancu”, susținut de orchestra și soliștii Ansamblului Folcloric al Județului Alba: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută, dirijor Alexandru Pal, și alături de invitatul special Ionuț Fulea. (comunicat)

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.