joi, mai 8, 2025

Top 5 Stiri

Postari recente

7 mai – Ziua Mondială a Astmului: Crizele pot fi fatale, tratamentele trebuie să fie accesibile pentru toți

Crizele de astm provoacă lipsă de aer, sufocare, panică și pot duce la deces, dacă nu sunt tratate corect și la timp. Cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, marcată pe 7 mai, medicii atrag atenția asupra accesului inegal la tratamentele inhalatorii, esențiale pentru prevenirea acestor episoade amenințătoare de viață.

Astmul afectează peste 300 de milioane de persoane la nivel mondial și provoacă anual peste 450.000 de decese, de cele mai multe ori evitabile. În Europa, la fiecare oră, o persoană moare din cauza unei crize de astm. În România, peste 1 milion de persoane suferă de astm bronșic, iar în fiecare minut, un pacient are o criză severă.

Societatea Română de Pneumologie încurajează efectuarea de spirometrii regulate pentru diagnosticarea și monitorizarea astmului.

„Spirometria reprezintă cel mai simplu, neinvaziv si la îndemână instrument de evaluare a funcției pulmonare. Ea este disponibilă începând cu vârsta de 5 ani și devine un element important în evaluarea pacienților diagnosticați cu astm – copii sau adulți. Spirometria nu pune diagnosticul, dar, alături de alte analize, de anamneză și de istoricul familial, ea ajută medicul să gestioneze corect și la timp diagnosticul acestei afecțiuni. Un diagnostic pus la timp și un tratament adecvat nivelului de severitate al bolii ajută pacientul să ducă o viață asemănătoare unei persoane care nu suferă de această afecțiune – să facă sport, să urce pe munte etc. Testarea periodică a funcției pulmonare (o spirometrie la 3-6 luni) dă medicului ocazia să adapteze schema de tratament.” spune prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președintele SRP 2020-2024 și președintele Secțiunii de fiziopatologie respiratorie a SRP.

Service camioane
Distribuie

Popular Articles

Subscribe for notification