28 februarie: Miercurea alarmelor, exercițiu al pompierilor militari

- Administratie - februarie 28, 2024
Distribuie

Astăzi, în intervalul orar 10.00-11.00, va avea loc exercițiul de alarmare publică, Miercurea alarmelor, cu scopul de a verifica funcționarea sirenelor pe întreg teritoriul național, prin acționarea acestora în zona de competență a inspectoratelor pentru situații de urgență județene/București-Ilfov.

Astfel, sirenele din țară vor emite semnalul „Alarmă la dezastre”, care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților.

Deși acționarea sirenelor poate genera disconfort în rândul cetățenilor, deprinderea modului de comportare si familiarizarea cu tipul urgentei anunțate sunt de un real folos într-o situație limită.

Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență.

În cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și altor surse și canale de informare ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV.

Alte informații:

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Alarmă la dezastre – se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare;
Prealarmă aeriană – se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare;
Alarmă aeriană – se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Evitați să ardeți resturile de grădinărit sau alte deșeuri în zonele cu vegetație naturală, deoarece acestea pot declanșa incendii.

Nu aruncați țigări sau alte obiecte inflamabile în zonele cu vegetație naturală.

Fiți atenți la temperaturi ridicate și la vântul puternic, deoarece aceste condiții pot spori riscul de incendiu.

Dacă observați un incendiu de vegetație naturală, sunați imediat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și încercați să vă îndepărtați cât mai repede posibil de zona afectată. Familiarizează-te acum cu sunetele transmise prin intermediul sirenelor 👉🏻

https://www.igsu.ro/Comunitate/ProtectiaPopulatiei #DSU #IGSU #pompierii #salvatorii #mereuladatorie

ISU Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.