27 decembrie: Sfântul Ștefan, primul martir creștin

- Actualitate - decembrie 27, 2023
Distribuie

În cea de-a treia zi de Crăciun, românii ortodocși și greco-catolici îl mărturisesc pe Sfântul Ștefan.

Sfântul Ştefan este considerat primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Iisus Hristos, motiv pentru care a fost ucis cu pietre. De origine iudeu, Ștefan a fost ucis de către cei din neamul său pentru credința sa în Iisus Hristos, pe care mărturisea că l-a văzut la dreapta Tatălui (Dumnezeu).

Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli din Ierusalim.

Ștefan era socotit arhidiacon, iar numele său înseamnă în limba greacă „coroană”.

Sfântul Ştefan era un bun cunoscător al Vechiului Testament, precum şi al învăţăturilor lui Iisus Hristos. El a fost judecat de Sinedriu pentru blasfemie la adresa lui Moise şi a lui Dumnezeu.

Sfântul Ştefan a fost scos afară din cetate şi omorât cu pietre. În timp ce era ucis, el se ruga lui Dumnezeu să-i ierte pe cei care îl omorau. Trupul său a fost înmormântat într-o peşteră de Gamaliel. Era anul 33 al epocii creștine.

Persoanele cu probleme de sănătate trebuie să aducă în casă, în ziua Sfântului Ştefan, o icoană a acestuia.

De altfel, se consideră că icoana Sfântului Ştefan este bine să fie dăruită pentru sporul casei şi pentru sănătate. De asemenea, el ajută persoanele certate (inclusiv persoanele aflate în proces) să se împace.

Nu există obiceiuri speciale pentru ziua Sfântului Ştefan.

La Mulți Ani de Sfântul Ştefan

Aproximativ 515.000 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 27 decembrie: este vorba despre 362.037 bărbaţi şi 152.558 femei.

În această zi putem să le spunem „La Mulți Ani” celor care se numesc Ștefan, Ștefania, cu derivatele: Fane, Fănel, Fănică, Ştefănel, Ştefănuş, Ştefănuţ, Fania, Fănica, Fănuța, Ştefana etc.

Service camioane
Comments are closed.