23 iunie: Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în avans la Alba Iulia

- Din Judet - iunie 22, 2023
Distribuie

A sosit acel moment din an în care sărbătorim cea mai plină de semnificații zi a verii, din punctul de vedere al tradițiilor. Sărbătoarea Sânzienelor și Ziua universală a iei ne oferă, în fiecare an, un prilej de reîntâlnire cu tradițiile autentice și de a trăi bucuria de a fi împreună, ca o mare familie care își prețuiește trecutul, se bucură de prezent și privește cu speranță spre viitor.

Primăria Alba Iulia vă invită să participați la „Sărbătoarea iei”, eveniment dedicat Zilei Universale a iei și sărbătorii tradiționale a Sânzienelor, care va avea loc vineri, 23 iunie 2023, începând cu ora 14.00. Evenimentul va începe, la Galeria de Artă Alba Iulia, cu vernisajul Expoziției personale de cămăși tradiționale a doamnei Maria Anca, singurul reprezentant al județului cooptat în grupul de lucru care a documentat dosarul UNESCO pentru ia cu altiță, intrată în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității.

Tot la Galeria de Artă Alba Iulia, va fi vernisată expoziția de fotografie etnografică „Claca de coasă”, a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, acest vechi obicei – descris în trecut de etnograful Ovidiu Bârlea – urmând să fie prezentat așa cum a fost surprins la Mogoș. De asemenea, preotul paroh Călin Oprean din Mogoș va vorbi despre tradițiile și obiceiurile de Sânziene în satul românesc.

Participanții la eveniment vor parcurge apoi Bulevardul Transilvaniei și vor oferi flori de sânziene trecătorilor.

Manifestările dedicate Zilei universale a iei vor continua la sediul Centrului „Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, din strada Gladiolelor 3A, cu vernisajul expoziției colective „Satul românesc” a Atelierului de pictură din cadrul centrului.

Reprezentanții Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba vor prezenta o expoziție de carte de specialitate, după care cei prezenți vor avea șansa de a lua parte la o șezătoare tradițională, cu participarea interpreților de folclor Toma Ioan Cosmin și Tudor Limbean, precum și a unor invitați surpriză.

De asemenea, în cadrul șezătorii, va fi prezentat filmul documentar „Ițe de Sălciua. Povestea Tezaurului Uman Viu Olivia Tima”.

Evenimentul este organizat de Centrul „Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Vă așteptăm să ne bucurăm cu toții, de la copii la seniori, de o zi în care să participăm împreună la cele mai frumoase tradiții ale verii!

Academia Doamnelor Alba Iulia

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.