20 de ani de la înființarea Jandarmeriei Montane

- Din Judet - octombrie 4, 2021
alba
Distribuie

Anul acesta, pe 5 octombrie, sărbătorim 20 de ani de la înființarea Jandarmeriei Montane, o structură de renume a Jandarmeriei Române. Rezultatele obținute de jandarmii montani în cei 20 de ani de la înființare au fost recunoscute și apreciate de reprezentanții Comisiei Internaționale de Salvare Alpină (CISA – IKAR) de la Veneția. Astfel, începând cu anul 2020, Jandarmeria Română a fost acceptată ca membru în cadrul acestui organism internațional, care reunește instituții militare și civile din peste 40 de țări, cu rol important în salvarea montană.

Trebuie să știm că structurile montane ale Jandarmeriei Române au o istorie care se întinde pe mai mult de două decenii. Începe în anul 1937 când au fost înființate primele patru structuri montane de jandarmi, care aveau în responsabilitate Munții Bucegi, Făgăraș, Parâng și Ciucaș. Un an mai târziu, patrulele de jandarmi montani aduc un moment în premieră pentru România. Sub comanda locotenentului Vergotti Jacques, primul comandant al unei unități montane, jandarmii descoperă într-o prăpastie din Munții Bucegi trupul neînsuflețit al unui bărbat dispărut de mai multe luni și căutat cu disperare de familie și de autorități. Experiența acumulată pe timpul acestei misiuni de succes a fost imediat împărtășită și celorlalte patrule montane de jandarmi, constituind suportul teoretic în pregătirea și formarea jandarmilor ca profesioniști în domeniul intervenției în teren muntos și puternic accidentat.

Astăzi Jandarmeria Montană are în grijă cărările și înălțimile Munților Carpați ai României. 570 de jandarmi montani și 77 de structuri specializate dispuse în 21 de județe ale țării. Toți jandarmii montani parcurg cursuri de pregătire în domeniul schiatului, alpinismului și acordării primului ajutor medical. Toate aceste stagii se fac în cadrul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan „Regele Carol I” Sinaia, unitate militară de pregătire în domeniul montan, care aparține Jandarmeriei Române. Centrul oferă o bază modernă de pregătire, adaptată cerințelor internaționale de formare în domeniul montan. A fost înființat în anul 2004 cu sprijinul Jandarmeriei Naționale Franceze, jandarmii montani români beneficiind de experienţa în domeniul montan a jandarmilor din Centrul de la Chamonix, de la care au deprins cunoștințe solide pe parcursul stagiilor de formare în domeniul schiului, alpinismului şi salvării – evacuării persoanelor aflate în dificultate pe munte. Până în prezent, aproximativ o treime din jandarmii montani sunt atestați ca paramedici, 14 jandarmi sunt absolvenți ai Cursului elvețian REGA Center de formare a salvatorilor aerieni, iar 10 jandarmi montani sunt atestați anual de către specialiști elvețieni și germani, ca salvatori pe instalații transport cablu.

În judeţul Alba funcţionează 3 posturi montane de jandarmi care au rolul de a-şi îndeplini atribuţiile legale în raioane greu accesibile din zona Arieşeni, Roşia Montană şi Şugag. Beneficiind de o instruire şi o echipare specială, jandarmii montani din judeţul nostru acţionează permanent pentru menţinerea ordinii publice în zonele de agrement (pârtii de schi, sanie, etc.) şi pentru prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional. De asemenea, participă la misiuni comune cu reprezentanţi ai instituţiilor abilitate pentru conservarea fondului cinegetic, piscicol natural şi a fondului silvic şi asigură ordinea publică la activităţile care se desfăşoară în locuri publice în zona montană şi care implică aglomerări de persoane (concursuri, acţiuni promoţionale, spectacole, manifestări sportive, etc.).

Cunoaşterea permanentă a stării traseelor turistice şi informarea turiştilor cât şi a factorilor responsabili din zonă cu privire la starea drumurilor, starea  indicatoarelor şi marcajelor montane, alunecările de teren şi locurile unde s-au produs sau există posibilitatea producerii de viituri sau avalanşe precum şi anunţarea din timp a populaţiei din zonă şi a turiştilor în vederea evitării accidentelor şi altor evenimente negative este o preocupare de bază a jandarmilor montani. Această preocupare, la nivelul judeţului nostru, este mai vizibilă în special pe timp de iarnă sau cu ocazia unor fenomene meteorologice extreme deoarece jandarmii montani, alături de salvamontişti, sunt aceia care acţionează pentru căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în zona montană, pentru acordarea primului ajutor medicalcelor care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută şi pentru salvarea şi transportul victimelor spre cel mai apropiat punct medical.

La mulți ani, Jandarmeria Montană!

Service camioane
Comments are closed.