19 februarie: Ziua Constantin Brâncuși

- Actualitate - februarie 19, 2024
Distribuie

147 de ani de la nașterea demiurgului-țăran

În urmă cu 147 de ani se năştea, la Hobiţa, judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi, cel ce avea să devină unul dintre cei mai faimosi sculptori moderni ai lumii.

Al șaselea copil al lui Radu Nicolae și al Mariei Brâncuși, a avut o poveste de viaţă la fel de uimitoare ca şi talentul ce i-a adus, de-a lungul vieţii, supranumele de „𝐷𝑒𝑚𝑖𝑢𝑟𝑔𝑢𝑙”, „Sfântul 𝑑𝑖𝑛 𝑀𝑜𝑛𝑡𝑝𝑎𝑟𝑛𝑎𝑠𝑠𝑒”, „geniul modest al României” sau „𝑜𝑚𝑢𝑙 𝑖𝑛𝑓𝑖𝑛𝑖𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖”.

Un răzvrătit şi un spirit neîngrădit, la 10 ani pleca pe jos de acasă, de la Hobiţa, la Craiova, dintr-o gospodărie cu slugi la o muncă de 18 ore zilnic, urmând calea cea grea a vieţii. 17 ani mai târziu, pleca tot pe jos, la Paris, unde ajungea după un an, pentru a-şi împlini destinul. Era destinul unui geniu.

Marile iubiri i-au inspirat opera, dar a rămas singur până la capăt, aparţinând, în acelaşi timp, omenirii întregi. Brâncuşi însuşi spunea: „𝐸𝑢 𝑛𝑢 𝑚𝑎𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑎𝑙 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑖 𝑙𝑢𝑚𝑖: 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑑𝑒𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑚𝑖𝑛𝑒 𝑖̂𝑛𝑠𝑢𝑚𝑖, 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑖𝑛𝑠 𝑑𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑟𝑖𝑢𝑙 𝑚𝑒𝑢 𝑡𝑟𝑢𝑝 – mă aflu printre lucrurile esențiale”.

La numai 5 ani după ce obţine cetăţenia franceză, „𝑢𝑙𝑡𝑖𝑚𝑢𝑙 𝑚𝑎𝑟𝑒 𝑀𝑖𝑐ℎ𝑒𝑙𝑎𝑛𝑔𝑒𝑙𝑜”, aşa cum l-a numit Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă din România, se stinge din viaţă în data de 16 martie 1957 şi este înmormîntat la Paris. Pentru că autorităţile comuniste din România refuză să-i accepte, prin testament, lucrările, asociindu-le unei „decadențe burgheze”, Brâncuşi le donează Muzeului Naţional de Artă Modernă din Paris.

Consiliul Județean Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.