10 octombrie: Ziua Mondială a Sănătății Mintale

- Sanatate - octombrie 10, 2022
Distribuie

Anual, pe 10 octombrie este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale, instituită în scopul creșterii gradului de conștientizare a problemelor de sănătate mintală din întreaga lume și mobilizarea eforturilor în acest sens.

În țările cu venituri mici și medii, peste trei sferturi dintre persoanele cu tulburări psihice, neurologice și afectate de abuzul de substanțe nu primesc deloc tratament, ba mai mult, sunt stigmatizate pentru starea lor.

Conform celor de la www.doc.ro, la nivel mondial, aproape un miliard de persoane trăiesc cu o tulburare mintală, 3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului excesiv de alcool și la fiecare 40 de secunde are loc o sinucidere. În plus, anul acesta, când întreaga lume este afectată de pandemia de COVID-19, o presiune suplimentară planează asupra sănătății mintale a oamenilor.

„Cu toții trecem din când în când prin momente dificile și este normal ca uneori să simțim emoții negative în confruntarea cu provocările. Însă anumiți factori ne pot afecta sănătatea mintală, influențând modul în care gândim și răspundem la provocări: educația pe care o primim, experiențele de viață și moștenirea genetică.

Conștientizarea modului în care greutățile vieții ne pot afecta sănătatea mintală poate face mai ușoară înțelegerea propriei persoane și a celor din jur. Dificultățile de care ne ciocnim pot avea legătură cu viața personală (relații, locuință etc.), cu servicul și cu banii, cu eventualele probleme de sănătate sau cu evenimente traumatice de viață ori cu viciile (fumatul, alcoolul în exces, jocurile de noroc, consumul de droguri).

Unii dintre noi sunt mai profund afectați de evenimente decât alții, iar modul în care ne ocupăm de lucrurile care ne afectează poate depinde și de cât de bine merg alte sectoare ale vieții noastre sau de cât de mult ne simțim sprijiniți de persoanele dragi”, spun cei de la doc.ro.

Evident, nu putem avea sănătate mintală bună în lipsa unei sănătăți a corpului. Zicală latină „mens sana in corpore sano” („minte sănătoasă în corp sănătos”) poate fi transpusă astfel în zilele noastre: sănătatea generală reprezintă un echilibru între felul în care se simte corpul și cel în care se simte mintea, între cele două fiind o legătură fundamentală. Nu putem avea pretenția unei minți clare, a unei gestionări cu succes a stresului și a unei păci interioare atâta vreme cât nu avem grijă și de corpul nostru.

„Cel mai important lucru pentru menținerea sănătății mintale este să vorbești despre sentimentele tale cu persoane de încredere. Acest lucru te poate ajuta să faci față mai ușor momentelor în care te simți tulburat, trist sau nervos. Nu doar momentele de cumpănă au nevoie să fie împărtășite, ci și cele fericite: uneori, dorința de a avea cu cine să împarți bucuriile se simte mai acut decât cea de a avea cu cine să discuți despre evenimentele negative care se petrec în viața ta. De asemenea, nu ezita să ceri ajutorul dacă te simți copleșit de anumite sarcini. Acest pas poate fi destul de dificil de făcut pentru persoanele introvertite și pentru cele care nu au avut multă vreme pe cine să se bazeze și au fost nevoite să se descurce singure. Dacă este cazul tău, gândește-te că atunci când apare o problemă, două capete pot găsi o soluție mai repede și mai bine și că, uneori, o situație pe care o simțim apăsătoare poate nu fi chiar atât de gravă în realitate”, precizează doc.ro.

Câteva recomandări:

Mens sana in corpore sano
Nu ține totul în tine
Menține-te activ
Mănâncă sănătos
Acceptă-te așa cum ești

În ultimii 30 de ani, după deschiderea societății românești, toți mai mulți români apelează la serviciile specializate ale psihologului și psihiatrului, însă proporția celor care apelează la specialiști este redus față de țările occidentale.

Service camioane
Comments are closed.