Totul despre amenajarea unui “colț de rai” în propria gospodărie!

- Interviuri - aprilie 14, 2021
gradina
Distribuie

Interviu cu Dl. Iulian, expert în domeniul amenajărilor peisagistice, cu un bogat portofoliu în județul Alba. De la pasiune la meserie sau cum de la dragostea pentru frumos și natură poți ajunge să faci în fiecare zi doar ce îți place, cu multă dragoste și dăruire.

Reporter: D-le Iulian, spuneți-ne vă rugăm cum și de unde a pornit această pasiune a Dumneavoastră pentru un domeniu care în urmă cu ceva ani era total necunoscut, iar astăzi a devenit vital pentru cei care își doresc să își transforme casa nu doar într-o locuință, ci într-un mic colț de rai?

Iulian: Orice persoană care s-a născut la ţară şi a crescut în mediul acela frumos poartă dragoste pentru această îndeletnicire o viaţă, indiferent unde îl aruncă soarta. Grădina este o șansă de a crea și a avea grijă de o bucată de paradis, iar o curte amenajată este o oază de liniște, în care ne putem relaxa, departe de „jungla betoanelor”. Grădina este un loc care ne hrănește, ne recreează și ne oferă calm și putere pentru a face față provocărilor vieții noastre. Grădinaritul pentru mine este un hobby deosebit și relaxant care se potrivește fără doar și poate tuturor persoanelor care locuiesc la casă. Ar fi și păcat ca persoanele care locuiesc la casă să nu profite de mica porțiune de pământ pe care o dețin și să nu pornească o mică pasiune care le va aduce numeroase beneficii.

Pasiunea mea pentru grădinarit a apărut în anii tinereții când am fost fermecat de frumusețea spațiilor verzi vast întinse. Pe măsură ce au trecut anii, ajungând la oraș, am simțit nevoia să încorporez o parte din acea frumusețe în jungla de beton în care trăim.

R: Care ar fi secretul pentru a avea o grădină frumoasă, în care să te simți mereu bine?

I: Fiecare proiect în parte trebuie privit din perspectiva personală a clientului. Pentru același spațiu există o multitudine de soluții, care trebuie să îl aibă în prim plan pe proprietar. Dincolo de aceasta însă, sunt foarte multe detalii care contează major pentru a duce la îndeplinire un proiect frumos. Calitatea solului, drenajele, sistemul de irigare, specificul plantelor în funcție de zonele și de timpii de însorire. Sunt și câteva reguli stricte cu privire la liniile generale, irigat, pregătirea solului, tematica grădinii și iluminatul.

R.: Cum știți ce plante trebuie folosite pentru o anumită grădină sau proiect?

I: Oricine își poate amenaja grădina sau curtea după bunul plac, însă aceasta nu garantează că va fi și un proiect durabil în timp. Este totuși nu doar o artă, ci poate chiar o știință aș spune în a cunoaște foarte bine ce tip de plante se folosesc pentru un anumit loc, care plante se potrivesc împreună și care sunt condițiile de îngrijire.

Spre exemplu, pentru o casă mai micuță, cu o curte mică putem organiza amenajarea pe mai multe etaje, creând prin terasare mai multe nivele, pentru a oferi o senzație de adimensionalitate întregului spațiu. Vizual putem crea impresia că spațiul este unul extrem de generos, doar prin amenajarea peisagistică. La fel, folosim plante mici sau de dimensiuni medii de preferat cât mai aproape de culoarea gazonului pentru a nu crea impresia de aglomerat.

Folosim arbuști de dimensiuni reduse arbuști de pin, dar și alte plante ce nu au nevoie de foarte mult spațiu de dezvoltate.

R: Când este potrivit să începi astfel de lucrări? În ce perioade ale anului se lucrează în amenajarea grădinii sau a curții?

I: O grădină îngrijită este lucrată pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.

Atunci când vrem să ne amenajăm grădina/curtea este important să alegem anotimpul cu cele mai multe beneficii, iar din punct de vedere profesional, cea mai bună perioadă pentru amenajarea grădinii este toamna. Motivul pentru care ar trebui să alegem anotimpul toamna pentru amenajarea grădinii este temperatura scăzută și mai multă umezeală, ceea ce asigură plantelor condiții fiziologice mai bune. Nu numai ploaia, ci și roua de dimineața contribuie la hidratarea mai bună a plantelor, ceea ce favorizează dezvoltarea acestora. Cu alte cuvinte există unele plante pe care merită să le plantăm toamna, iar altele este obligatoriu să fie plantate toamna. De exemplu, gazonul la plantare are nevoie de hidratare foarte bună, de aceea cea mai bună perioadă pentru plantare este toamna. Este adevărat, gazonul poate fi montat în orice perioadă a anului, mai ales dacă avem sistem de irigații care asigură hidratarea suficientă a acestuia. Iată câteva exemple de „lucrări” de întreținere generală în acest anotimp: Tăierea de lăstari morți și curățarea plantelor, plantarea unor pomi sau răsaduri,

R: Ce lucrări puteți presta Dumneavoastră?

I: Realizăm amenajări peisagistice de grădină, montaj rulouri de gazon, instalări sisteme automate de irigații, amenajări spații verzi, montare gazon rulou sau inseminare, plante ornamentale, întreținere spații verzi existente, dar și mici construcții precum pavaje, dale pietonale și zidarii decorative. Suntem furnizori de servicii complete pentru grădini și spații verzi, atât pentru persoane fizice cât și companii. Proiectarea este primul pas în amenajarea unei grădini. De aceea, întâlnirea personală cu beneficiarul la fața locului este esențială.

R: Unde vă pot găsi cei interesați?

I: La nr de telefon 0745768432

R: Vă mulțumim frumos și vă dorim mult succes în activitatea Dumneavoastră!

Service camioane
Comments are closed.