Țăranii și producătorii locali din Alba, eliminați din pix de ministrul Agriculturii!

- Social - februarie 2, 2021
Distribuie

*Rasele Mangalița și Bazna vor fi din nou pe cale de dispariție în România

*Ministrul agriculturii interzice reproducerea raselor autentice de șuine în micile gospodării din RomâniaRasa porc BAZNA

Deși în campania electorală toate partidele promiteau că agricultura românească va fi o prioritate națională, se pare că altfel stau lucrurile după ce toți s-au văzut cu sacii în căruță.

La momentul de față România importă aproximativ 70% din necesarul de carne de porc, cea mai mare cantitate fiind pusă spre consum de marile lanțuri de hipermarketuri din țară.

În plină campanie de vaccinare însă, când nimic altceva pare că nu mai contează, apare subit ordinul ministrului Agriculturii nr.24/29.01.2021, care printre altele spune, la art.1, lit.a și b:

“Exploatație non-comercială de suine – exploatație de subzistență de creștere a suinelor pentru consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrășat înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA) și care îndeplinește prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului.

Exploataţie comercială de suine – exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului”.

Cale liberă spre dezastru

Ce înseamnă transpus în practică acest nou ordin al ministrului agriculturii, Nechita-Adrian OROS? Aplicat la sânge: nimicirea totală a micilor producători din România, respectiv dispariția micilor gospodarii țărănești precum și a exploatațiilor mijlocii cu efective de 30-130 de capete.

  • SE INTERZICE REPRODUCȚIA!! Pentru micii gospodari va fi foarte greu sa se aprovizioneze cu purcei, în cazul in care nu mai au voie sa faca reproducție, și mai ales nu se vor putea aproviziona cu purcei din rasele românești consacrate Mangalița și Bazna. Purceii care se vând din marile complexe sunt din rasa de carne; aceste rase nu se adaptează condițiilor de creștere din mica gospodărie, iar calitatea cărnii este departe de cea oferită de rasele tradiționale românești Mangalița și Bazna.
  • AGROTURISM PUS PE BUTUCI: Pentru cei care dețin pensiuni agroturistice va fi foarte greu să poată oferi turiștilor bucate de calitate, tradiționale, neavând in gospodărie un număr suficient de mare de porci din rasele românești mai sus menționate, rase care oferă o carne de calitate deosebita;
  • Pentru exploatațiile mijlocii, care erau conform ordinului 538/2019 categorisite ca și exploatații de tip A, trecerea la categoria de exploatații comerciale de tip industrial conform art.2 din ordinul 24/29.01.2021, va însemna sistarea creșterii porcilor în sistem semideschis și vor fi nevoiți să crească porcii în sistem “artificial” între ziduri de beton;
  • crescătorii de Mangalița și Bazna, cei care mențin în efectiv aceste rase care erau la un moment dat pe cale de dispariție, nu vor mai putea să crească porcine din aceste rase tradiționale în sistem semideschis și se va ajunge la dispariția acestor rase

Rasa de porc MANGALITA, supranumita si „porcul-somon” sau „uleiul de masline cu 4 picioare”

Practic, fie fără să își dea seama, fie în mod voit (variantă mult mai plauzibilă având în vedere măsurile luate în ultimul timp de Ministerul Agriculturii din România) se vrea eliminarea crescătorilor de șuine, rase tradiționale românești.

Dovadă este și faptul că Oros nu a fost în stare să îi cheme la dezbateri nici măcar pe membrii Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna, lucru de neacceptat într-o țară în care transparența decizională este impusă de CE a Parlamentului European.

În replică, reprezentanții Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna au tras un ultim semnal de alarmă cu privire la deciziile proaste luate de ministrul Oros în ultima perioadă: “Produsele tradiționale nu se pot realiza din carne de porc crescut la foc automat cu furaje sintetice. Rasele de porc Mangalita și Bazna fac parte din patrimonial național românesc și nu aveți voie, domnule ministru, sa duceți la dispariția acestor rase. Vecinii noștri din Ungaria fac bani mulți cu carnea de porc Mangalița, carne pe care o exportă în toata Europa, în America și în Asia! Poate ar trebui să luăm exemplul lor!”.Vechiul si actualul ministrul al agriculturii, Adrian Oros (PNL)

Service camioane
Comments are closed.