Statistici ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în pandemie!

- Pe Surse - ianuarie 26, 2021
alba
Distribuie

Odată cu apariția pandemiei care a bulversat întreaga lume, în martie 2020, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a regândit întreaga activitate astfel încât să rămână conectată la comunitate, să vină și pe mai departe în sprijinul utilizatorilor săi, luându-se măsurile necesare pentru limitarea și stoparea bolii și respectându-se întocmai măsurile impuse de legislația în vigoare.

Dacă în prima fază a pandemiei s-au luat măsuri specifice stării de urgență, respectiv întreruperea totală a tuturor activităților de interacțiune directă cu publicul, începând cu luna mai și cu trecerea la starea de alertă au fost redeschise serviciile de împrumut carte la domiciliu, atât la secția pentru copii cât și la secția pentru adulți. Așa se face că odată cu data de 15 mai 2020, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a reînceput activitatea de împrumut la domiciliu luându-se toate măsurile necesare pentru siguranța cititorilor și a personalul bibliotecii.

În perioada 15 mai – 31 decembrie 2020 au accesat serviciile de împrumut ale bibliotecii un număr de 4226 copii și 5180 adulți și au accesat serviciul InfoPoint un număr de 3900 persoane, în total 13306 persoane. În același interval de timp au fost rulate un număr de 9500 cărți pentru copii și 15666 cărți pentru adulți, în total 25166 unități de bibliotecă împrumutate pe toată perioada stării de alertă din anul 2020. Persoanele deservite au fost programate telefonic pentru ca timpul de așteptare să fie limitat la maxim în interiorul bibliotecii iar cărțile restituite au fost carantinate pe o perioadă de 7 zile înainte de a fi reintroduse în circuitul biblioteconomic. De asemenea, accesul în incinta bibliotecii se face numai cu mască și mănuși iar spațiul destinate împrumutului de carte este igienizat după fiecare cititor în parte.

Din punct de vedere statistic, accesarea serviciilor de bibliotecă în mod direct, de către abonații bibliotecii, arată astfel: 13306 utilizatori deserviți în perioada 15 mai – 31 decembrie 2020, media zilnică (11 ore de muncă) a utilizatorilor deserviți fiind de 83,16 iar media pe o oră fiind de 7.56 utilizatori deserviți.

Alături de servicile de împrumut la domiciliu, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a continuat să furnizeze servicii către utilizatori și prin intermediul serviciilor online și telefonice și totodată a continuat activitățile de animație culturală îmbrăcându-le în forme accesibile platformelor de Facebook, Youtube, Twitter și Instagram. Toate aceste noi servicii s-au bucurat de o largă popularitate în rândul comunității, ba mai mult, noul mod de abordare generat de necesitatea impusă de pandemie a constituit de multe ori exemple de bune practice, fiind preluate și implementate și de alte biblioteci din țară.

Service camioane
Comments are closed.