Sonda chineză Tianwen-1 s-a plasat pe orbita lui Marte

- Externe - februarie 10, 2021
Distribuie

Sonda chineză Tianwen-1 s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte, miercuri, după o călătorie de aproape 7 luni.

China devine astfel cea de-a 6-a ţară care ajunge pe orbita Planetei Roşii, după SUA, Rusia, India, Uniunea Europeană şi Emiratele Arabe Unite care au intrat, la rândul lor, de mai puţin de 24 de ore în acest grup select prin misiunea sondei orbitale Al-Amal (Speranţă).

Principalul obiectiv al misiunii Tianwen-1 este realizarea unei analize globale şi extensive a întregii planete, prin intermediul sondei orbitale dar şi a roverului care va fi trimis în locaţii de interes ştiinţific de la suprafaţa planetei.

Obiectivele ştiinţifice ale acestei misiuni sunt: cartografierea morfologiei şi structurilor geologice ale planetei Marte, analiza caracteristicilor de suprafaţă ale solului şi identificarea depozitelor de apă îngheţată, analiza compoziţiei solului, studierea ionosferei şi caracteristicilor climei marţiene şi respectiv analiza câmpului electromagnetic şi a celui gravitaţional, precum şi a structurii interne a Planetei Roşii.

Motoarele sondei au fost activate timp de 15 minute pentru a decelera şi a rămâne pe orbita lui Marte, conform unui comunicat al Agenţiei spaţiale chineze (CNSA). Peste aproximativ 3 luni, sonda orbitală Tianwen-1 va trimite spre suprafaţa lui Marte o capsulă de asolizare în care se află un rover robotizat cu greutatea de 240 de kilograme. Asolizarea se va produce în zona Utopia Planitia din emisfera nordică marţiană.

Dacă asolizarea se va desfăşura fără probleme, roverul cu baterii solare va începe o misiune de 90 de zile de explorare la suprafaţa planetei.

Tianwen-1 este prima misiune interplanetară independentă a Chinei, după ce o altă sondă spaţială ce făcea parte dintr-o misiune organizată în colaborare cu Rusia, nu a reuşit să iasă de pe orbita terestră în 2011.

Până în prezent, în cadrul programului său spaţial, China a reuşit să aselenizeze de trei ori, în cadrul misiunilor Chang’e 3 (2013), Chang’e 4 (2019 – pe faţa întunecată a Lunii) şi respectiv Chang’e 5 (decembrie 2020).

Service camioane
Comments are closed.