Soluție urgentă pentru deblocarea salubrității! Gunoiul ar putea fi ridicat începând de mâine!

- Administratie - martie 23, 2021
Distribuie

Agenția pentru Protecția Mediului Alba ar putea elibera mâine autorizația pentru ca firma Polaris să poată depozita temporar gunoaiele din Alba Iulia și celelalte 8 localități pe rampa de transfer de pe șoseaua de centură a orașului reședință de județ. Astfel, situația s-ar putea debloca chiar de mâine, 24 martie, după cum a declarat primarul Gabriel Pleșa pentru redacția noastră: “săptămâna trecută am fost la București, la Ministerul Mediului, la Agenția Națională pentru Protecția Mediului și împreună cu președintele agenției am stabilit de comun acord calea pentru a ieși din această criză temporară. În urma discuțiilor de la București am solicitat firmei Polaris să depună o documentație la Agenția pentru Protecția Mediului Alba prin care să ceară depozitarea temporară la rampa de transbordare de pe centura orașului. Acolo există o rampă specială de 1000 de mp îngrădiți, proprietatea Polaris. În această dimineață am vorbit cu D-na Mărioara Popescu de la APM Alba, documentația este în regulă. Până mâine dimineață se vor putea parcurge toate etapele în așa fel încât mâine (n.red – miercuri 24 martie) să se poată emită depozitarea temporară pe această platformă. Gunoiul din Alba Iulia și din celelalte 8 localități va putea fi depozitat aici pe o perioadă expresă de timp, nu mai mult de 6 luni și fără a se depăși capacitatea maximă. Și, evident, până la pornirea activității pe depozitul de la Galda de Jos”, a declarat primarul orașului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Soluții de rezervă: Bihor și Mehedinți

Soluțiile de rezervă găsite săptămâna trecută de autoritățile locale și județene, respectiv de prefectul Nicolae Albu, președintele CJ Alba – Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa a fost ca pentru o perioadă de câteva săptămâni să se continue regimul de sistem taxi al gunoiului menajer pe rampele de gunoi din Bihor și Mehedinți.

De altfel, președintele CJ Alba Ion Dumitrel a adus în discuție și acest subiect cu președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. Urmare a bunei relații dintre Dumitrel și Bolojan, acesta din urmă ar fi spus că Bihorul nu va lăsa la greu județul Alba”.   

Criza gunoaielor intervine ca urmare a proceselor și contestațiilor de mai bine de 4 ani de zile privind sistemul integrat de gestionare a deșeurilor – proiectul CJ Alba, dar și de măsurile luate de statul român de închidere a tuturor gropilor neconforme de deșeuri (urmare a presiunii UE sau a aplicării orbește a unor directive care ar mai fi putut fi negociate, dacă statul român ar fi avut niște profesioniști adevărați cu care să o facă).

Cât de temporară este rampa temporară?!

Deși rampa de transfer nu este o soluție pe termen lung, suprafața totală folosibilă ar permite depozitarea gunoiului pentru o perioadă de maxim 5 săptămâni: “După calculele noastre și ale celor de la firma Polaris, rampa de transfer de pe șoseaua de centură s-ar umple în 4-5 săptămâni. Alba Iulia generează cam 100 de tone de gunoi, iar celelalte localități aproximativ 30 de tone. Ca și soluții secundare, dl președinte al CJ Alba, Ion Dumitrel a avut ieri o întâlnire cu președintele CJ Bihor și am avea și promisiunea ca la Oradea să putem depozita, la fel, în caz de urgență și pe perioadă scurtă. La fel, în jud Mehedinți astăzi este un coleg de-al meu special pe această chestiune, astfel încât să putem depozita și acolo. Deci problema se va rezolva, însă trebuie să înțelegem că suntem într-o situație pe care nu ne-am dorit-o și nu a ținut de noi. Calculele noastre însă spun că vom avea răgazul necesar (n.red – cantitatea de deșeuri până la umplerea totală a rampei de transfer de la Alba Iulia) până va porni la Galda de Jos”, a mai declarat primarul Gabriel Pleșa.

Declaratie primar Gabriel Plesa:

Colaj foto Alba Iulia, 23.03.2021, ora 10.00 am:

Service camioane
Comments are closed.